UC

Vad är en UC?

Dessa två bokstäver i följd är något som nästan alltid återfinns i finstilt text på den sida man besökt för att ta ett lån hos. Spelar ingen roll om det endast rör sig om ett mindre mobillån. UC betyder Upplysningscentralen och vad de gör är att när du ansöker om ett lån tar dom en kreditupplysning på dig. För att kunna se så att allt stämmer och står riktigt till. Alltså varje gång man ansöker om ett lån tas det en kreditupplysning. Ansöker man om många lån, blir det många kreditupplysningar. Detta antal vill man gärna hålla ner. Det kommer vi till strax.UC

Det finns idag ett gäng olika företag som sysslar med att göra kreditupplysningar. Några av de mest välkända är UC, Upplysning.se, Creditsafe, Min Upplysning och Bisnode Kredit AB. Det äldsta av dessa företag är Upplysningscentralen (UC) som grundades redan 1977 och Sveriges största kreditupplysningsföretag. Dem tillhandahåller allt från kreditupplysningar, kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar i Sverige. UC anväder sig utav offentliga uppgifter som dem får från Skatteverket, samt kredituppgifter från flertalet finansinstitut.

UC skiljer sig från vissa  andra kreditupplysningsföretag

Det vi nämnde nyligen om att man gärna ska försöka hålla ner sina kreditupplysningar så gott som det går beror på att ju fler granbskningar kreditupplysningsföretagen gjort på en, desto svårare får man att till sist bli beviljad ett lån. Det anses som att man är en person som lånar pengar hela tiden och då inte kommer kunna betala tillbaka allt. DÅ man har för många lån. Det behöver inte vara så att man lånat ifrån alla ställen man ansökt. Dock så ser det ut som det och lånegivarna vill gärna inte chansa. Ens kreditvärdighet ser helt enkelt sämmre ut ju fler upplysningar man har på sig.

Dessa kreditupplysningar brukar dock försvinna efter ungefär sex månader igen, så det är inget som sitter i för alltid.

Sen skiljer det också mellan de olika kreditupplysningsföretagen. Alla gör en koll men det är inte alla som syns. Vissa gör kollen, ger godkänt eller avslag men sen ”försvinner” den. Detta gäller t.ex. Bisnode men inte UC.

Ansök hos fler långivare på en och samma gång

Vårt absolut bästa tips till er som tänkt ta ett lån och inte vill dra på er massa onödiga kreditupplysningar, är att använda er utav låntjänster så som Lendo, Remember, Zmarta, Bank Norwiegen med mera.

Varför då kanske ni tänker. Jo för att dessa företag kollar inte bara med en lånegivare när du ansöker, utan de kollar med allt från 10 – 30 stycken. Och det bästa är att det renderar endast i en ynka kreditkoll på dig som låntagare. Samtidigt som du snabbt och enkelt kan se de olika låneerbjudande du får from de olika låneföretagen och jämföra dem mot varanda. Vart får man lägst ränta? Vad landar månadskonstnaden på ? Hur lång tid kan jag få att betala tillbaka?

Inom några minuter har du alla svaren du behöver och du kan enkelt välja utt det förslag som passar dig allra bästa. Och glöm inte, endast en UC!