Bostadslån

Vad är ett Bostadslån?

Kärt barn har många namn. Dett gäller också bostadslån. Som kallas bland annat för bolån. Huslån Bostadsrättlån. Och så vidare. Alla dessa olika namn är egentligen i stort sett samma salgs lån. Helt enkelt ett lån man tar när man ska köpa en ny bostad. Själva ordet bostad kan ha flera betydelser, så som bostadsrätter, hus, småhus och fritidshus.

Detta är ett slags lån som de flesta personerna någon gång i sitt liv ansöker om. Men vi har märkt att kunskapen om detta lån inte är allt för hög. Så vi på denna sajt tänkte vi skulle upplysa våra besökare vad det är. Hur det går till. Och vad man ska tänka på.Bostadslån

Kanske går just du, eller du runt med tanken på att köpa ett hus eller lägenhet men ni känner att kunskapsluckorna är allt för många. Lugn, vi kommer i detta blogginlägg informera er om allt det viktigaste inom detta ämne. Se oss lite som din mentala snuttefilt när det kommer till bolån och att ansöka om ett.

Båstadslån i tre delar

Tre delar är just vad ett bostadslån är uppdelat i. Det vill säga två olika blancolån, ett av dem med förhållendevis bra villkor. Sen har vi även den tredje delen, som kallas bottenlån. De två förstnämnda blancolånen kan ses som ett så kallat tillägslån, i det fall man som köpare råkar sakna tillräckligt med likvidamedel för att kunna lägga mellanskillnaden mellan det så kallade bolånetaket och själva köpeskillingen.

Här nedan går vi igenom de olika procentsatserna:

75 procent

Sedan den 1 Oktober år 2010 är det nu inte längre möjlig att att låna mer än 85% utav köpeskillingen som säkerhet. Det finn dock även de bolåneinstitut och banker som på frivillig basis infört ännu strängare krav än vad det redan är och angett att 75% ska utgöra bolånetaket.

85 procent

85% är vad et handlar om inom bank och lånevärden när man pratar precentsatser. Denna siffra är nämligen så mycket man kan få låna hos en bank. Eller hos det låneinstitiut som hjälper en att finansiera ett bottenlån. För en eventuell mellanskillnad kan man ta ett blancolån. Som oftast har något bättre ränta än vad man för med ett privatlån. Det är vad som förut kallades för ett topplån.

100 procent 

Det går faktiskt att finansiera ett bostadsköp helt och hållet med endasts lån. Detta geonom att då komplettera med ett ytterligare blancolån för kontantinsatsen som ligger på 15 procent. Detta lån måste man dock ansöka om ho en annan aktör på marknaden.

Vem kan ansöka?

Egentligen gäller exakt samma villkor för bostadslån som det gör när man ansöker om ett privatlån. Följande kan ses som minimikrav:

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • En fast anställning eller egen firma med regelbunden inkomst
  • Ej ha några som helst betalningsanmärknigar eller obetalda skulder hos kronofogden

EN sak som dock är viktig att notera är att de finns ett mindre antal kreditinstitut som kan godkänna en ansökan trots att man kan råka ha en betalningsanmärkning. Men eftersom risken då blir betidligt högre för långivaren blir samtidigt låntagarens villkor betydligt sämre än vad de hade varit om man sökt lån utan någon anmärkning.

Lånelöfte

Ett lånelöfte kan man se som en slags garanti för att du, när du ger dig ut på bostadsmarknaden och kollar hus, lägenhet, sommarstuga, ja egentligen vad som helst,kommer att få låna till köpeskillingen. Alltså ett bevis på att du är godkänd av långivare och där med också godkänd att lägga bud, inom den summa du fått okej på från bank. Det kan också vara så att vissa mäklare kan ha som krav att man ska kunna visa upp ett aktuellt lånelöfte för dem.

Hur man ansöker

När det kommer till att ansöka om ett lånelöfte så sker det egentligen på samma sätt som när du ansöker om ett faktiskt bolån. Med endast den lilla skillnaden att du faktiskt anger att du vill ansöka om ett lånelöfte och inte teckna ett nytt bolån. Banken eller bolåneinstitutet gör då en kreditupplysning på dig och inhämtar alla nödvändiga uppgifter för att kunna ta fram ett låneerbjudande / ett lånelöfte. Detta lånelöfte gäller sedan i ett år.

Men märk väl, ett lånelöfte är aldrig fäst i sten. Om det skulle råka uppstå förändringar i din ekonomi, så som att man råkar bli arbetslös under denna period som lånelöftet sträcker sig över, är det ej säkert att banken senare kommer att godkänna lånet.