Börsen

Vad är Börsen?

I detta kommer vi gå igenom en ganska enkel, men enligt oss, en ofta ställd fråga man råkar på bland folk – Vad är egentligen börsen?

Egentligen skulle man kunna jämföra börsen med en helt vanlig loppmarknad på Skansen. Skillnaden är otroligt nog inte allt för stor. Börsen är en handlingsplats precis som loppmarknaden på Skansen är. Om än något mer strukturerad kanske. Det är helt enkelt ett ställe där människor samlas och byter pengar mot aktier och vice versa. Virtuellt då såklart.Börsen

Förr om åren så träffades man på det så kallade ”handelsgolvet” som de flesta säkert har sett avspeglats i flertalet Hollywood-filmer. Men nu för tiden är det mesta av det flytat till den virtuella världen på internet.

Ett exempel

Jag tänker att jag spelar upp ett exempel här nedan på hur det går till när man väl ska köpa aktier. 

Låt oss säga att jag skulle vilja köpa aktier i Swedbank då jag tycker att det är en bank som sköts på ett bra sätt och jämfört med sina konkurrenter ligger i framkant och är snäppet vassare. För att kunna köpa dessa aktier måste det först finnas någon som är villig att sälja.

De ska också vara villiga att sälja för det precis jag är villig att betala. Sen måste jag också hitta dessa folk som kan tänka sig detta. Ska jag då annonsera i tidningen. Eller efterlysa potentiella säljare via radion? Såklart inte! Det tillvägagångssättet hade tagit en evighet. Om det nu ens hade fungerat.

Det är här som börsen kommer in i bilden

Jag säger då till börsen att jag är intresserad av att köpa. Säg 100 stycken aktier i Swedbank och jag vill då köpa dem till det priset 300 kronor. Kan vi säga. Det börsen då gör är att ”den” lägger detta förslag från mig i en stor hög av olika ordrar och sedan försöker para ihop detta förslag men någon som är villig att sälja för det jag tidigare angett. 

Dock så är det ju inte alltid att man hittar en matchning. Då säljande person anser att de är värda 400 kronor styck och inte 300 kronor som du ville köpa för. Då får du helt enkelt ta ställnig till om du vill möta den säljande personens krav genom att höja ditt bud till hans önskemål på 400 kronor styck eller helt enkelt avstå från en affär helt. Om du nu skulle höja ditt bud och köpa dem för priset 400 kronor styck skulle där med också aktiekursen gå upp samtidigt.

Fler än en börs

Man kan alltså kort sammanfatta börsen med att det är som ett stort IY-system som håller koll på alla som vill köpa och sälja aktier. Och att handeln sedan genomförs och gör det på rätt sätt när väl köpare och säljare kommit överens med varandra.

De finns såklart olika börsar och alla har sitt eget system men i stor går det till så här överlag. Exempel på  några olika börsar är:

  • Stockholmsbörsen
  • NASDAQ-börsen
  • NYSE-börsen
  • Tokyo-börsen 

 Läs gärna också vårt inlägg om bostadslån.