Borgerlighetens nya låglönelinje i Almedalen

Kan väl villigt erkänna att jag inte haft mer än ett halvt öra i Almedalen i år heller. Men det räcker för att notera hur den svenska borgerligheten nu verkar övergå i ett mer öppet angrepp på lönerna och arbetsrätten. Den tidigare Alliansregeringen hade ett mer diskret arbetssätt för att trycka tillbaka arbetsvillkoren och lönerna: högre avgifter till A-kassan, jobbskatteavdrag och ett antal regeländringar i LAS – kryddat med okontrollerad arbetskraftsinvandring och tunga skattesubventioner till lågelönebranscher. Men huvudfrågan om anställningstryggheten i LAS och lönerna vågade man trots alt inte ta i då, något som bland annat Anders Borg varit kritisk mot i efterhand.

Men nu verkar det stå klart att den svenska borgerligheten framöver är redo för ett rakare angreppssätt. Hittills har Annie Lööf (C) aviserat låglöneambitioner med ”Det är egentligen enkel matematik: ska vi klara konkurrensen med andra länder, dra nytta av digitaliseringen och automatiseringen – då måste de jobb som kräver att människor utför dem helt enkelt kosta mindre”.

Visserligen inget nytt från Annie Lööf som redan tidigare deklarerat att ingångslönerna bör sänkas upp till 25%. Ebba Bush Thor (KD) följde med att kräva direkt uppluckring av LAS, något som även Centerpartiet och Folkpartiet hejat på sedan tidigare. Idag följde Anna Kinberg Batra (M) efter i sitt tal med att attackera ”lönekostnaderna” – nu med argumentet om att ”det nya utanförskapet” ska motverkas genom att ytterligare sänka de lägsta lönerna.

Det är en anmärkningsvärt uppriktig offensiv från svensk borgerlighet som nu öppet talar om hur de vill sänka lönerna för de lägst betalda för att skapa en ännu större låglönemarknad i Sverige. Och då är anmärkningsvärt bara förnamnet.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s