En bruten penna som blivit vassare

Det går bara inte att låta den här veckan passera utan att skriva något om terrorattacken mot Charlie Hebdo. Det är svårt att formulera något annat än ilska och äckel över att 10 journalister och tecknare skjutits till döds.

Charlie Hebdo sparkade verkligen åt alla håll. Tidningen är sprungen ur 68-vänsterns studentrörelse och håller en sorts vänsterrabulistisk linje som går ut på att smäda överheten och provocera allmänheten. Förutom nidbilder på profeten Mohammed, är andra populära motiv återkommande hånande av judar och franska kyrkan. En annan vanlig måltavla är Front National och Marine Le Pen, samt hennes far Jean-Marie. En genomblick av tidningens publikationer går inte att misstolka: ingenting är heligt eller värt respekt – allra minst de som kräver respekt. Att påpeka att Charlie Hebdo är förolämpande, elak och över gränsen för det acceptabla är att slå in öppna dörrar. Det är liksom hela poängen. Troligtvis också den finaste komplimang Patrick Pelloux och hans redaktion kan få.

Det står förstås envar att tycka fritt om den uttrycksformen, som innan denna vecka sannolikt mest tilltalade finkulturell fransk rödvinsvänster. Så är det inte längre. Nu har Charlies brutna penna blivit en spjutspets i yttrandefrihetens kraftmätning, och det är spjutspets man inte ska schabbla bort. Ett samhälle där människor avstår från att provocera eller karikera av rädsla för att kränka eller såra någon blir ett samhälle som förr eller senare exploderar inombords. Satirens livsuppgift är att trycka, pusha och tangera gränserna i samhället för att se hur mycket det har vuxit.

Annonser

One thought on “En bruten penna som blivit vassare

  1. 6 bulletpoints att förstå efter Charlie Hebdo – Arijan Kan

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s