Sverige omfördelar minst

EUROMOD har nu smulat sönder det sista som fanns kvar av den svenska självbilden. De har granskat skatteskalorna runt om i EU och kommit fram till att Sverige är det land bland EU:s kärnländer som omfördelar minst (ja, minst) pengar från höginkomsttagare till låginkomsttagare via skattesystemet.

1998 hade Sverige den fjärde mest progressiva skatteskalan. Men tio år senare, 2008, hade Sverige det skattesystem som omfördelar minst bland de femton kärnländerna i EU. Faktum är att Sverige sänkt sin progressivitet (ju högre lön, ju högre skatt) mest av alla länder i hela studien!

Namnlöst

En annan intressant sak är att det svenska skattesystemet till stor del bärs upp av medelinkomsttagare.

Namnlöst 2

(Hint: Kakwani-indexet är alltså ett mått på progressivitet i beskattningen som används av statistiker och ekonomer.)

Höginkomsttagare gör alltså inte rätt för sig, utan istället är det vanliga löntagare som bär upp största delen av ”skattebördan”. Jag vill ju understryka att jag inte tycker det är jätteproblematiskt om skatten på en medelinkomst ligger mellan 30-40%, men poängen med det försvinner ju när progressiviteten försvinner. Då får vi istället en situation där vanligt folk bär en stor del av skattebördan bara för att höginkomsttagare ska slippa. Det är anmärkningsvärt. Och det hänger förstås ihop med att Sverige halkat från första till 14:e plats i rangordningen över jämlika länder.

Annonser

One thought on “Sverige omfördelar minst

  1. Kommunerna behöver procent istället för kronor – Arijan Kan

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s