Ullenhag och hans icke-problem

I helgen har jag varit i Stockholm och bland annat besökt PeaceWorks Sveriges årsmöte. Det var väldigt trevligt att träffa alla andra som engagerar sig för internationella frågor och en värld i fred. Om du inte är medlem i PeaceWorks så tycker jag du ska bli det direkt.

Något mindre trevligt som dök upp i helgen var integrationsminister Erik Ullenhags debattartikel i DN. Dels den genomgående fördomsfulla tonen om att ”flyktingar har kort utbildningsbakgrund” – vilket dels inte behöver vara dåligt (finns många yrken som kräver kortare utbildning utan att för den sakens skull vara mindre behövda). Men framför allt så stämmer det inte. 

Men kunskap och verklighetsförankring struntade uppenbarligen integrationsminstern i och presenterade ändå sitt förslag om att flyktingar måste acceptera att flytta till en annan ort om ett arbete erbjuds där, annars riskerar flyktingen att bli av med sin etableringsersättning.

Spontant känner jag lite såhär: Öh, jaha?

Det problemet existerar inte. Jag har mycket, mycket svårt att se att det är vanligt förekommande att flyktingar tackar nej till ett avlönat, vitt, jobb någonstans i Sverige för att istället gå arbetslösa. Tvärt om är jag övertygad om att det väldigt ovanligt.

Jag har också försökt leta upp fakta och forskning som styrker integrationsministerns påstående, men någon sådan kunde inte jag hitta. Och jag tvivlar på att regeringskansliet heller kan presentera något som tyder på att något sådant överhuvudtaget existerar.

Men det regeringen gör med detta utspel är inte bara att diskutera en icke-fråga och slå in redan öppna dörrar. Utan det som sker är mycket allvarligare.När de agerar på det här sättet och ligger sked med främlingsfientliga debattörer – och accepterar deras hitte-på bild av verkligheten är att man uppviglar rasistiska föreställningar om människor som flyr till Sverige. Det har skett runt om över hela Europa, i våra grannländer. Och, det sker här hos oss. Det är en mycket farlig utveckling.

4 thoughts on “Ullenhag och hans icke-problem

 1. Hej igen, lite skrivlust såhär på (sen)morgonkvisten efter en ordentlig frukost.

  Kan börja med att nämna att jag skrev ett väldigt långt svar på ditt väldigt långa svar angående våldtäktsgrejen! Sedan när jag klickade på ”Skicka kommentar” hände ingenting och min text försvann, varpå jag suckade djupt, stängde av datorn och gick och la mig. Lesson learned. Jag kanske skriver något om det igen. Kan väl i förbifarten nämna att jag högg speciellt efter ditt ”99% har aldrig bla bla”-resonemang vilket är ett mycket märkligt resonemang. Man måste väl få peka på saker som verkar forma sig till ett mönster inom en viss grupp(t.ex. män från mellanöstern( visst får det vara en grupp?)) för att identifiera problemet och sedan kunna komma till bukt med det? Hur ska man annars göra? Precis som man måste fråga sig varför personer från östasien är underrepresenterade när det gäller allehanda kriminalitet.

  Angående Affes blogg kan jag bara säga att siffror ljuger inte. Affe presenterar siffror, han gör inte om siffrorna. Däremot har han varit tvungen att ta till andra metoder för så gott han kan försöka se hur det ungefär ligger till i dagsläget, då statistik har slutat föras över ”vissa” saker.

  Åter till det jag är här för:

  ”Något mindre trevligt som dök upp i helgen var integrationsminister Erik Ullenhags debattartikel i DN. Dels den genomgående fördomsfulla tonen om att “flyktingar har kort utbildningsbakgrund” – vilket dels inte behöver vara dåligt (finns många yrken som kräver kortare utbildning utan att för den sakens skull vara mindre behövda). Men framför allt så stämmer det inte. ”

  Han pratar om flyktingar, du länkar till en artikel som pratar om utrikesfödda. Finns en viss skillnad där, eller? Eller?

  Men visst, latinamerikaner som kommer hit kanske inte har samma möjligheter att skaffa ett lika bra jobb som en svensk trots att denne besitter samma kompetens. Det tror jag mycket väl är möjligt och något som personer med makt bör kika närmre på!

  ”Det problemet existerar inte. Jag har mycket, mycket svårt att se att det är vanligt förekommande att flyktingar tackar nej till ett avlönat, vitt, jobb någonstans i Sverige för att istället gå arbetslösa. Tvärt om är jag övertygad om att det väldigt ovanligt.”

  Nästan så jag fnittrar lite när jag läser detta. Du har väldigt höga tankar om de skäggiga personerna som glider runt i diverse förorter och kastar sten på polisen eller rånar glassbilar.

  Du nämner också att du har svårt att hitta forskning och fakta rörande dessa jobb- och utbidlningsfrågor. Vi kanske båda kan komma överens om att det borde finnas betydligt mer fakta och statistik över hur det går för vissa grupper på arbetsmarknaden för att kunna se vart i problemen ligger. En sådan grupp skulle t.ex. kunna vara ”Utrikesfödda män i 20-30 års åldern från länder där majoritetsreligion är islam.” Det tror jag skulle vara fantastiskt intressant!

  B.L

  • Hej du.

   Jag tycker det är otroligt hur du envisas att blunda för fakta och kunskap för att få fortsätta hetsa mot flyktingar. Snacka om att anpassa verkligheten till sina åsikter, istället för tvärt om. Visst finns det gruppar som är överrepresenterade i kriminalstatistiken. Dessa människor har ofta några saker gemensamt – de är lågutbildade, arbetslösa/lågavlönade och fattiga. Kriminalitet handlar alltså om sociala orsaker – fattigdom är ju trots allt ett samhällsproblem, inget kulturellt. Det är 2,0 gånger högre risk att en person född i utlandet begår brott i förhållande till hela befolkningen enligt studien från 2005 som bygger sina beräkningar på statistik från 1997 till 2001. Men när man kontrollerar för demografiska fakta som kön, inkomst och utbildning sjunker denna siffra.

   Som en jämförelse är det till exempel 3,5 gånger vanligare att män är misstänkta för brott än kvinnor och vad gäller grövre brott är den skillnaden ännu större. Vidare, personer vars familj har försörjt sig genom socialbidrag hade 2001 6,1 gånger större risk att begå brott än de som inte haft det. Personer med endast förgymnasial utbildning har 5,7 gånger större risk att begå brott än de som har en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer. Utav de 380 personer som konstaterats skyldiga till dödligt våld under 1997-2001 så bestod 257 personer av inrikes födda, 32 personer av övriga nordbor, 36 personer från Mellanöstern/Asien och resterande från övriga länder. I de fall som en person född utomlands gjort sig skyldig till dödligt våld har offret nästan alltid också varit utrikes född. Överlag tenderar invandrare och deras barn att ha en överrisk för att bli utsatta för brott. Sedan slutet av 80-talet har också antalet hatbrott med främlingsfientliga motiv ökat. Så det du säger stämmer inte, du har helt fel. Just därför tycker jag det känns rätt meningslöst att fortsätta den här disskutionen med dig. Du har fått fakta svart på vitt – nu är det väl upp till dig om du tar av skygglapparna eller inte.

   Angående ”Affes blogg” så är det ju allmänt känt att det mesta som står där är rena lögner och förvridningar. Även här har jag ingen större lust att faktiskt föra någon metadiskussion om en rasistisk blogg. Det finns ju riktig forskning, fakta och kunskap kring dessa ämnen. Prova läs dem istället – så får du se för dig själv.

   Du skrev ju också några rader om min bloggpost om Erik Ullenhags debattartikel.”Han pratar om flyktingar, du länkar till en artikel som pratar om utrikesfödda. Finns en viss skillnad där, eller? Eller?” Flyktingar ÄR utlandsfödda. Du kan ju själva tänka vilka människor det skulle vara som skulle ha möjlighet att fly tvärs över jordklotet om det var krig/förtryck/naturkatastrofer i Sverige? Det skulle ju ofta vara någon form av ”medelklass” med hyfsad utbildning, inkomst och status i hemlandet.

   Nästan så jag fnittrar lite när jag läser detta. Du har väldigt höga tankar om de skäggiga personerna som glider runt i diverse förorter och kastar sten på polisen eller rånar glassbilar.

   Det här var ju förankrat i verkligheten – NOT. Du kan ju komma tillbaka när du har några argument istället för att bara skriva något allmän-rasistiskt.

   Finns det inget annat du brinner för än ditt hat mot människor som råkar vara födda på en annan geografisk punkt än dig? Kommer du aldrig till en punkt där du själv liksom inser att det finns samhällsfrågor som är mer väsentliga och betydelsefulla än ett ständigt tjat om människor som har utländsk bakgrund? Tryggare anställningar? Hur vi ska förbättra sjukvården? Vad vi ska göra för att minska löneglappet mellan män och kvinnor? Vilka steg som behöver tas så vi får en fredligare värld? Hur vi ska lösa det faktum att mänskligheten håller på att göra vår planet omöjlig att bo på i framtiden? Hur vi ska få mer miljövänliga energikällor? Hur vi ska öka folkhälsan? Integritetsfrågor? Vad vi ska göra åt att unga i Sverige får en allt sämre utbildning och att skolresultaten sjunker? Hur vi ska göra tandvård tillgängligt för alla? Eller helt enkelt hur vi ska göra så alla människor i Sverige har ett jobb med en lön att leva på, får en chans att göra rätt för sig, betala skatt och får vara en del av samhället?

   Med dessa ord så blir detta mitt enda och sista inlägg i den här diskussionstråden. Ta hand om dig!

   //Arijan

 2. ”Precis som man måste fråga sig varför personer från östasien är underrepresenterade när det gäller allehanda kriminalitet…” + … och vad vi kan lära oss av dessa personer! Nu lät det ju nästan som att jag tyckte det var ett problem att de är så fredliga och icke brottsbenägna.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s