Stäng ned Lundsberg

Lundsbergsskolan, med läsårsavgifter på 145 000 kronor, är i blåsväder igen. Elever misshandlas, kränks, mobbas och utsätts för sexuella övergrepp. Något som många rektorer, ledamöter av skolstyrelsen och föräldrar ska ha blundat för, eftersom detta i det tysta ska ha ansetts vara en del av ”uppfostran” på skolan.

Med höga läsårsavgifter, korruption kring betyg och med elever mer eller mindre uteslutande från den svenska samhällseliten så framgår det tydligt att Lundsberg inte fungerar som de flesta andra skolor i Sverige. Hade de problem som finns på överklassreservatet Lundsberg upptäckts på en vanlig skola hade den stängts ned direkt för länge, länge, länge sedan – vilket ju är det enda rimliga.

Elevernas fruktansvärda berättelser framkallar kväljningar. Skolan är redan föremål för polisutredning och har flertalet gånger anmälts till Skolverket som nu slutligen konstaterar att det självklara: ”Det har skett en normalisering av fenomen som i samhället i övrigt anses vara totalt oacceptabla”. Skolverkets svidande rapport finns att läsa här. Men tyvärr verkar det som att inte Skolverket heller vågar stöta sig med inflytelserika föräldrar och kräva det självklara: att skolan bör stängas ned omedelbart.

Jag tycker inte det finns några rimliga argument för att skolor som Lundsberg ska få verka överhuvudtaget. De representerar på många sätt en föråldrad syn på utbildning där överklassen får köpa sig utbildning på ”fina” skolor med många lärare, fräscha lokaler och mycket pengar och där vi andra förpassas till ”den vanliga skolan” som inte är lika bra. Det är en ociviliserad syn som vi Sverige med bestämdhet borde lägga bakom oss på historiens soptipp.

Lägg ned överklassinternaten som Lundsberg, förstatliga skolan, skjut till mer pengar, anställ fler lärare, dela in i mindre klasser, schemalägg läxläsningen och utveckla elevdemokratin. Det är några av de nycklar som behövs för att skapa en bra skola för alla. Läsårsavgifterna från Lundsberg bör elevernas föräldrar få omdirigerade via skattesedeln till den allmänna skolan.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s