Regeringen backar ifrån sin egen politik

Regeringen backar nu om sitt vallöfte om ett femte jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt för statlig skatt. Det är såklart en seger för oss som tycker att 12 miljarder kan användas på ett bättre sätt. Men det är också intressant av tre andra skäl:

1. Moderaterna har haft problem att få majoritet för avdraget i riksdagen. Det är alltså väldigt tveksamt om man ens hade fått igenom det. Dels eftersom Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställt sig emot och ingen vetat vad Sverigedemokraterna tycker om förslaget. Men också eftersom samtliga småpartier inom Alliansen varit mer sugna på sina egna reformer än bara  rakt av sänkt skatt.

2. Kristdemokraterna och Centern har flera gånger klagat på att moderaterna tar för mycket plats (dvs. tar deras väljare) i Allianssamarbetet. Det är intressant att fundera på vad de tycker om att moderaterna tar den här frågan på ”volley”, kör presskonferens solo med egna partiloggan och tagit beslutet efter ett internt moderat-krismöte.

3. Regeringen tvingas backa från sin egen politik. Tidigare har det hetat att jobbskatteavdrag är det ”i särklass effektivaste medlet mot arbetslöshet”. Nu är det plötsligt inte så längre. Nu erkänner man i princip istället att skattesänkningar missgynnar ekonomin. Förut så har man fått höra från moderat-håll att om man röstar emot jobbskatteavdraget bidrar man till ökad rasism och hotar finanspolitiska ramverk. Undrar hur man ställer sig till det nu?

Svaret på dessa frågor hade varit intressanta att få. För mig är det mindre intressant att regeringen nu långsamt backar ur rummet med förevändningen att man är ekonomiskt ansvarstagande, och därför ändrat sig i sista stund. Även om det förstås är anmärkningsvärt att man därmed indirekt erkänner att skattesänkningarna försvagar offentliga finanser, tidigare har det ju hetat att man ”tjänar” på jobbskatteavdraget. Men så är det förstås inte. Allt kokar ned till att slippa försöka sig på en omröstning i riksdagen om ett förslag som Moderaterna är i princip ensamma om att driva.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s