”Real men” missar poängen

Det finns en kampanj mot prostitution och trafficking som heter ”real men dont buy girls”. Kampanjen tycker jag är väldigt snyggt utformad och den stöds av flera kändisar, bland annat Justin Timberlake och Ashton Kutcher.

Det är jättebra att frågan uppmärksammas. Och det är ännu bättre att dessa personer, som många människor ser upp till, går ut och gör ett sådant här tydligt statement. Det är bra!

Men jag vill ändå påstå att man missar lite här. Vill man verkligen komma till rätta med handeln av kvinnors kroppar så tror jag att man måste våga sig på en djupare förståelse än att reducera prostitution till enskilda manliga rötägg som inte är som alla andra sk. ”riktiga män”. Istället tror jag det är viktigt att förstå vad det är för sorts problem vi egentligen står inför. Hur annars ska vi kunna komma till rätta med det?

Mansrollen, alltså den roll som pojkar och män förväntas uppfylla, laddas med många olika värderingar, egenskaper och krav. Det handlar om hur män fysiskt ska se ut, agera, klä sig, bete sig, tala osv. Helt enkelt receptet för att bli en ”real man”, sk. ”riktig man”. I den rollen finns också en väldigt betydande del som ger män (den inbillade) rätten att tillförskansa sig kvinnors kroppar.

Det kan förstås ta sig uttryck på olika sätt. Allt från klängiga killar på krogen (eller i melodifestivalen) till rena våldtäkter. Men båda fenomenen bottnar i att män anser sig ha rätten att tillförse sig själva med kvinnors kroppar. En av de yttersta exemplen är just att män köper kvinnor – alltså det som mynnar ut i traficking och prostitution.

Visst, kampanjen är ett bra initiativ. Men jag tycker inte riktigt man når ända fram på det sättet. Man sätter inte fingret på grundproblematiken. Det räcker inte med att fler pojkar och män blir ”real men”, snarare tvärt om. Istället krävs det att man helt gör sig av med dessa förlegade föreställningar om hur kvinnor och män ska vara och istället tillåter oss att utveckla oss själva, uppfylla vår fulla potential och bli friare människor.

Då kan man inte driva en anti-traffickingkampanj under epitetet ”real men”. Även om jag förstås förstår att man kanske vill förändra synen på vad ”real men” gör, så  är det ju ofta just dessa ”real men” som är problemet. Vågar man inte se prostitution och trafficking som de strukturella samhällsproblem dem faktiskt är, kommer vi aldrig kunna lösa problemen.

PS. Läste förövrigt att vice-statsminister Jan Björklund attackerades av en israelisk bosättare under sitt besök på Västbanken. Kanske kan detta bli en liten väckarklocka för honom. Har han lärt sig något? Kan han förstå vilken karaktär den israeliska bosättningspolitiken är av, efter denna incident?

One thought on “”Real men” missar poängen

  1. Ingen riktig våldtäkt |

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s