Sverige i säkerhetsrådet – vem bryr sig?

Sverige fick plats i FNs säkerhetsråd tillslut. Det går förstås inte att tycka det är dåligt på något sätt. Det beskrivs som en seger, ja rent av ett ”bragdguld” av svenska diplomater och ministrar i New York. Och jag tvivlar inte en sekund på att det legat många politiska ansträngningar bakom detta. Men uppriktigt nu, vem bryr sig?

Med tanke på regeringens politiska svårigheter hemma i Sverige, så upplevs nog sådant här i dagsläget mest som utrikespolitiska prestigeprojekt i skenet av mer brådskande angelägenheter på hemmaplan. Visst leder det väl möjligtvis till att svenska diplomater och ministrar får en finare sittplatser vid de internationella middagsborden – och det är ju en officiell hemlighet att en plats i säkerhetsrådet varit Margot Wallströms stora projekt, ja säkert rent av ett ultimatum innan hon tog uppdraget som utrikesminister.

Men man bör nog akta sig för att tolka en plats i säkerhetsrådet som ett ensidigt kvitto på egen förträfflighet. Gör vi samma tolkning kring andra tidigare invalda medlemsstater i säkerhetsrådet som Egypten, Pakistan, Jordanien och Libyen också? I mångt och mycket verkar detta snarare bli den största internationella gottgörelse vi kan vänta oss för det svenska åtagandet i flyktingkrisen förra året. Varken mer eller mindre.

Nej då, att Sverige får spendera ett år i säkerhetsrådet är givetvis inte dåligt. Men det är inte så mycket mer än så heller.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s