LO-ledningen sålde skinnet innan björnen var skjuten

I årets avtalsrörelse fanns ingen LO-samordning. Därför blev det ganska kontroversiellt när LO-ledningen trots detta gjorde ett gemensamt utspel med Svenskt Näringsliv där man uppmanade parterna att respektera industrimärket på 2,2 %. I praktiken var det en offentlig avrättning av SEKO, Elektrikerna, Målarna, Byggnads och Fastighetsanställdas förbund som drev egna lönekrav på 3,2%.

En intern kraftmätning där 6F-förbunden helt enkelt inte lyckades rubba den gamla ordningen i LO: IF Metall bestämmer, och strax efter kommer mamma-Kommunal.

Från LO-ledningens håll motiverade man detta utspel med att man nu för första gången fått Svenskt Näringsliv att acceptera två märken: ett i procent och ett i kronor, något som varit viktigt för LO i många år. Som det nu i efterhand – inte särskilt oväntat – visar sig att varken arbetsgivarsidan eller Medlingsinstitutet erkänner. Ridå.

Annonser

One thought on “LO-ledningen sålde skinnet innan björnen var skjuten

  1. Trots att Wanja Lundby Wedin är borta tror LO att man når nånvart genom att ”sitta med vid bordet” och försöka övertyga bolagen med förnuft. När ska dom nånsin bli lite realistiska och pragmatiska?

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s