Kommunerna behöver procent istället för kronor

De preliminära boksluten för kommunsektorn visar väntade kostnadsökningar på drygt 9% fram till år 2018-2019, enligt SKL. Det beror på den ökade migrationen till Sverige, men också på det ökande antalet äldre medborgare.

Vänsterpartiet lyckades i budgetförhandlingarna med regeringen förhandla fram 10 miljarder i höjda generella statsbidrag till kommuner och landsting. Det är en stor förhandlingsframgång för vårt parti, och det utgör den största generella satsningen i generella statsbidrag till kommunerna sedan 90-talet.

Men trots detta ser situationen för kommunerna mycket allvarlig ut, särskilt för de mindre och mellanstora kommunerna. SKL räknar med stora kommunalskattehöjningar på upp till 2 procentenheter bara för att kunna bibehålla kvalitén på välfärden på nuvarande nivå. Ju högre kommunala skatter, ju mer plattas skatteskalan ut – och svenska skatteskalan är faktiskt redan en av de minst omfördelande i hela Europa.

I fackliga sammanhang brukar jag ofta prata om löneökningar i kronor istället för procent. I kommunerna är det tvärt om. Kommunerna behöver omfattande ökningar av statsbidraget på flera procent. Annars riskerar dessa 10 miljarder bara bli pengar som på marginalen minskar behoven av skattehöjningar och nedskärningar ute i kommunerna.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s