Sänkta ingångslöner sänker allas löner

I år har arbetsgivarsidans krav på sänkta sk. ”ingångslöner” fullständigt exploderat. Denna gång har man också draghjälp av sina politiska partier: samtliga borgerliga partier driver nu politiskt kravet på sänkta ingångslöner och är villiga att lagstifta om sänkta löner om facken inte går med på arbetsgivarnas krav.

Klassmedvetenheten bland borgerligheten är fortsatt hög med andra ord. När hotade förresten en socialdemokratisk regering senast att lagstifta om något alls om inte arbetsgivarna gav efter för fackens krav? Någon gång på 70-talet möjligtvis, då arbetsgivarna var omedgörliga i frågan om semestrar, rätten till medinflytande för arbetarna, anställningstryggheten och skydd mot repressalier för fackliga företrädare.

Att arbetsgivarna vill sänka lönerna är förstås inget nytt i sig. Men kraven på mycket enkla och lågproduktiva arbeten (som ju förutsätter låga löner för att inte slås ut) har fått förnyad sprängkraft i och med flyktingkrisen när arbetsmarknaden faktiskt kommer att påverkas av en stor mängd sk. ”lågt anställningsbar arbetskraft”.

Lägstalönerna angrips för att de är lätta att angripa. LO-kollektivet består av vanliga människor som får samhället är fungera varje dag. Om arbetsgivarsidan skulle gå ut med krav på lönesänkningar över hela brädet för alla, skulle de begå politiskt självmord bland den breda allmänheten. Men ingångslönerna är lättare!

Ingen har ju nämligen tänkt sig stanna på en ”ingångslön” hela livet? Det är ju en lön man bara ska ha en begränsad tid och sedan ”jobba sig upp” på en vanlig lön – dessutom är en låg lön bättre än ingen lön alls. Och ett dåligt argument är förstås också bättre än inget argument alls.

Men när en och annan resonerar på det här sättet glömmer man den bottenplatta ens egen lön vilar på. Utifrån vilken lön är det man placerar de andra lönestegen, den lönenivå man själv ligger på efter 2-3 år i yrket? Vilken lön är det man räknat upp procentuellt så man kunnat få den lönenivå du har nu? Hade man haft samma lön som idag om man räknat utifrån en heltidslön på 13 000 kronor med några mindre procentpåslag varje år? Nej, sänkta ingångslöner sänker på sikt allas löner bakvägen.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s