Vi ska vara i opposition mot orättvisor – inte mot vanligt folk

Denna text publicerades i Vänsterpartiet Umeås medlemstidning Nejlikan. Jag har valt att publicera den på min blogg också.

Alla som vill förändra samhället mår bra av att ha mycket makt och pengar. I Vänsterpartiet har vi inte det. Men vår potential ligger i att använda oss av ett annat sätt att förändra samhället på: att vara riktigt många som kämpar för samma sak. Genom att organisera människor för politisk förändring kan vi också tillsammans förändra samhället.  Ett växande problem för nästan alla partier, även Vänsterpartiet, har kommit att bli den allt mer akuta bristen av aktiva medlemmar med arbetarbakgrund. Även bland våra egna väljare, medlemmar och förtroendevalda dominerar allt oftare snarare olika grupperingar av det man lite elakt kan kalla för den “kreativa klassen”: Människor som inte nödvändigtvis har något större ekonomiskt kapital, men ett desto bredare kulturellt kapital. Den problembilden har börjat uppmärksammas och i år bildade Vänsterpartiets verkställande utskott en arbetsgrupp som ska ta fram konkreta förslag på hur vi ska få fler medlemmar och väljare ur arbetarklassen. Sedan tidigare har det också antagits ett antal skrivningar om hur det är viktigt för oss i Vänsterpartiet att bli fler medlemmar och förtroendevalda från LOs avtalsområden.  Det är bra.

Utan folkligt stöd kan man inte heller förbättra livet för vanligt folk. Därför måste vi ibland påminna oss själva om att ett parti och en rörelse som vill vara sina ideal trogen kan aldrig tillåta sig bli idealistisk. När vänstern är som allra sämst har den gett upp att förändra samhällets materiella förutsättningar – och istället nöjt sig med att fokusera på att ändra på vanliga människor. Men en vänster som skriver folk på näsan, moraliserar och inte lyssnar på vanliga människor kan aldrig förändra något alls. Den slösar bara sin tid och distanserar sig från alla de vanliga människor som faktiskt behövs för att förändra samhället. Det är ju därför vi avfärdar de politiska idéer som säger att konsumentmakt, välgörenhet, köttfria måndagar eller snusförbud i landstinget leder framåt. Vänstern jobb är att stå i opposition mot maktelit och orättvisor, inte mot majoriteten.

Vi gör inte vår poäng genom att dela upp det politiska subjektet – folkflertalet – i massor av underkategorier som alla ställs mot varandra och ingen kan känna igen sig i. Nej, en stringent vänster ska i praktiken erbjuda exakt samma politik till invandrare i marginaliserade förorter som till stjärnfamiljen som till sverigedemokratiska väljare. Och alla vanliga människor däremellan. Vi ska inte tala om för vanligt folk vad som är bäst för dem, vänstern ska vara vanligt folk. Inte för att det egentligen är något självändamål i sig, utan för att det är bara så vi förändrar samhället tillsammans.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s