Inga genvägar i bostadspolitiken

Den här bilden från Boverkets rapport säger ju egentligen allt. Varför byggs det för lite bostäder (särskilt hyresrätter) i Sverige?

hyresrätterJo, därför att staten i början av 90-talet lade ned bostadspolitiken. Istället övergick man till en marknadsbaserad modell där man skulle ”skapa incitament” för privata företag att bygga. Det kan man i efterhand konstatera att det inte blivit sådär jättebra. 

Det må ha sparat statskassa några kronor. Men bostadspolitik är som mycket annat här i samhället: man får det man betalar för. Det finns inga genvägar i bostadspolitiken. Vill man mota tillbaka bostadsbristen och samtidigt behålla det svenska systemet med reglerad hyressättning utifrån bruksvärdesprincipen finns bara en lösning: att staten lägger pengar på att bygga bostäder.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s