När arbetet är för stort för arbetstiden

Fackförbundet för privatanställda tjänstemän, Unionen (som tyvärr brukar har svårt att hålla sig till bara privatanställda tjänstemän) har släppt en undersökning. Där kan man se att var tredje tjänsteman tycker att arbetstiden inte räcker till för att klara alla arbetsuppgifter.

Det är förstås väldigt allvarligt. Det ”gränslösa arbetslivet”, som man brukar säga för att beskriva mönstret på tjänstemannasidan av att jobba lite var som helst och när som helst med tekniken som hjälp. Man jobbar på helger, på semestern, man har svårt att hitta gränsen mellan arbetstid och annan tid på grund av att man har för mycket att göra på jobbet. Det driver upp stress och sjukskrivningar.

Det handlar om att arbetsbelastningen ute på arbetsplatserna är för hög, och det bottnar ofta i systematiserad underbemanning. Bland arbetare skulle jag vilja påstå att detta slår ännu hårdare – för där finns inte ens ”möjligheten” att ta med jobbet hem, som tjänstemännen har. Var tredje LO-kvinna får inte ens gå på toaletten eller ta paus på 5 minuter från arbetet utan att be om lov. Bara 37 procent av LO-medlemmarna har friheten att själva välja arbetsuppgift nästa timme medan nästan 70% av tjänstemännen har det. Ensamarbetet har ökat stadigt och är etablerat i många branscher, särskilt kring arbetsuppgifter som tidigare till sin karaktär och omfattning inte ansågs lämpliga att utföra ensam.

Detta driver upp stressen och ohälsan på arbetsplatserna. Särskilt bland arbetare – extra mycket bland arbetarkvinnor – är arbetstempot ofta är för högt, friheten liten och arbetsuppgifterna för många. Det ligger bakom den ökande psykiska ohälsan (stressen, utmattningen) ute på arbetsplatserna.

Så visst, det är både fel och allvarligt att många tjänstemän måste ta med sig jobbet hem. Men det slår hårdast mot arbetare som inte kan göra det – utan faktiskt måste göra klart arbetet på arbetstid.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s