Corbyns vägval

Förra veckan gjorde Jeremy Corbyn debut som Labours partiledare under Prime Minister’s Questions i brittiska parlamentet. Sedan han valdes har olika debattörer huvudsakligen spekulerat i huruvida det att Corbyn står till vänster rent fördelningspolitiskt är avskräckande eller inte för väljarna.

Men det är ett missförstånd att tro att det finns någon större risk för att Corbyns tydliga vänsterprofil i fördelningspolitiska frågor kommer vara “för mycket” för vanligt folk. I alla fall om man ser det rent statistiskt. Det finns ett stort folkligt stöd i Storbritannien för de traditionella socialdemokratiska politiska positioner Corbyn intagit: Höga skatter på höga inkomster, förstatligad järnväg och statliga investeringar för att stimulera ekonomin i lågkonjunktur. Hur detta ska kommuniceras ut på ett bra sätt i en valrörelse är främst en PR-fråga som egentligen inte borde intressera ledarskribenter och andra tyckare nämnvärt.

Istället kommer Corbyns utsikter att öka stödet för Labour handla om frågor som faktiskt varit käpphästar för både “tredje vägens socialdemokrati” och den “nya vänstern”, exempelvis: synen på och betydelsen av nationell självständighet, de många och komplexa migrationspolitiska frågorna, klassdimensionen i miljöpolitiken och ifall partiet anses representera breda grupper “vanligt folk” snarare än bara värna socialt utsatta.

Dessa frågor splittrar den brittiska arbetarklassen längs kulturella, etniska och geografiska linjer. Den vänstermiljö som Corbyn verkar i har sitt största stöd i bildade, relativt välmående delar av befolkningen, men avståndet därifrån är stort till det som brukar kallas den vita, manliga arbetarklassen. Den brittiska arbetarklassen utsätts för lönekonkurrens från utlandet – inte bara på den globala marknaden, utan genom den fria rörligheten i EU även lokalt – i sitt eget land, i sina egna städer. Allt fler britter upplever samtidigt migrationen till Storbritannien som påfrestande och segregerande i en bredare bemärkelse än så. I dessa frågor har både den tredje vägens socialdemokrater och den postmoderna vänstern varit lika handfallna.

En annan fråga som varit svårhanterlig är miljöpolitiken. När miljöpolitik ska formuleras för att uppnå ett miljömässigt hållbart samhälle är det avgörande att den är tilltalande för vanliga människor. Men i fler än ett nordeuropeiskt land har socialdemokratin och vänstern drivit på för en miljöpolitik som av vanligt folk upplevs slå hårdare mot dem själva än mot de faktiska miljöproblemen. Samtidigt har den breda vänstern i många år distraherats av olika teorier som delar upp det politiska subjektet arbetarklassen i mängder av underkategorier. Allt detta har skapat klyftor mellan vanliga människor längst många axlar: Bilpendlare ställs mot tunnelbaneåkare, vegetarianer mot köttätare, vita mot mörkhyade, genusmedvetena akademikerkvinnor mot mer traditionella arbetarkvinnor och så vidare.

Hur Corbyn navigerar Labour i dessa frågor kommer vara avgörande för att kunna vinna över arbetarväljare som gått till Tories och UKIP. Och de är många – för att ha en chans att vinna ett val år 2020 så måste Labour övertyga miljontals borgerliga väljare på grund av det brittiska systemet med enmansvalkretsar. Då kommer det behövas ett annat politiskt upplägg än det som attraherade den koalition av vänsterdogmatiker, miljöaktivister, hipsters, akademiker och unga radikaler som gjorde honom till Labourledare.

Jeremy Corbyns politiska framgång kommer därför paradoxalt nog avgöras av om han och Labour vågar ta ett traditionellt socialdemokratiskt grepp på samtliga politiska områden. Inte bara i de mest grundläggande ekonomiska och fördelningspolitiska frågorna där det är lätt att hitta rätt.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s