Elda pengar är lika dåligt som att elda kol

Läser idag att regeringen gett statliga Vattenfall i uppdrag att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland. Det är ett helt korrekt beslut – både att avsluta verksamheten och att sälja den. Kolet är den enskilt mörkaste energikällan, sett till koldioxidutsläpp, och förgiftar både luft och miljö. Svenska statliga företag ska inte syssla med det.

Men Vattenfalls brunkolsverksamhet har ett värde på ca 20-40 miljarder. Det är jämförbart med de reformer för 20 miljarder som regeringen har i höstbudgeten. Det vore en enorm värdeförstöring att bara lägga ned verksamheten, som vissa förespråkar.

Det är inte rimligt att hävda att staten ska förstöra tillgångar till ett värde av så mycket som 40 miljarder. Den tidigare ”Nuonaffären” gör också att svenska staten bör fått nog av dumdristiga energiäffärer. Vill Tyskland förbjuda kolet som energikälla, något som vore mycket välkommet, så får tyskarna ta ett politiskt beslut om det i Tyskland. Tills dess kan vi i Sverige bara bestämma vad våra egna bolag ska göra, och de bör varken elda kol eller pengar.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s