Ett Tjernobyl per dag

På SVT kunde man i veckan läsa att 4000 kineser dör av förorenad luft – varje dag. Visst, det är hittills endast en studie i ett svårforskat ämne. Men det innebär i praktiken att förbränningen av kol är ett av de största hoten mot människors liv och miljö. Alla som säger sig känna oro för ”klimatet” bör ha klart för sig att kolkraft i Kina är ett enormt miljöproblem.

Siffror på den kinesiska energisektorn visar att sol, vind, vatten och kärnenergi tillsammans står för 1 420 TWh producerad el – och detta efter ett extra regnigt år som varit trevligt för vattenkraften. Samtidig som fossilenergin som nästan helt baseras på kolkraft, uppgår till 4 080 TWh. 3/4 av energiproduktionen är alltså fossil, mestadels bestående av kolkraft.

De som i dagarna ryggmärgsmässigt förfasas av att Japan drar igång kärnkraftsproduktion igen – eller att Finländarna bygger eget kärnkraftverk, bör ha klart för sig vad de reella alternativen många gånger innebär. Och i 9,5 fall av 10 är det inte vindsnurror och solpaneler.

I Vänsterpartiet pågår sedan 2013 ett arbete för att ta fram ett så kallat EKO-EKO dokument som ska ta fram analyser och förslag för hur ”social välfärd och global rättvisa kan uppnås inom ramen för ekologiskt hållbara gränser”. Det lite töntiga namnet åt sidan, så sitter i arbetsgruppen för detta projekt bland annat Mikael von Knorring. Han har ett flertal gånger skrivit om hur valet inte står mellan kärnkraft å ena sidan, och vindkraft/solkraft å andra sidan. Utan den samhällspolitiska utmaningen från sann miljöpolitisk synpunkt handlar främst om att fasa bort de energislag som är mest skadliga för människor och miljö, dvs kolkraften. Skillnaderna i koldioxidutsläpp mellan energislagen illustreras tydligt av det här diagrammet:

 Det vore fördelaktigt om miljödebatten om energiproduktionen oftare fördes utifrån denna enkla insikt. Det hedrar det miljöpolitiska arbetet mer än att rutinmässigt fäkta väderkvarnar i kärnkraftsfrågan. För en sann klimatlinje bör ju utgå från att klimatet alltid ska gå först, och då ska ju kolkraften först ut genom dörren.

Annonser

2 thoughts on “Ett Tjernobyl per dag

  1. Av jord är du kommen | Förvånansvärt vettig

  2. Elda kol är dåligt – elda pengar minst lika dåligt – Arijan Kan

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s