”Slanten i muggen bygger fängelsemur runt henne”

Det är Peder Kadhammars kolumn in Aftonbladet, som man kan läsa här. Jag delade denna artikel på sociala medier, och det uppstod som väntat en diskussion kring de romska tiggarna och tiggeri. Många trådar – av klart varierande kvalitet – brukar slängas ut i denna diskussion: allt från jämförelser med judarnas situation i Nazityskland till att man inte kan förbjuda fattigdom. Det är förstås omöjligt att besvara allt detta. Jag nöjer mig istället med att skriva så här:

Det här med romer som tigger i Sverige handlar om ett socialt problem som har exploderat det senaste året. Det bottnar i att EUs fria rörlighet möjliggör för människor som är socialt utslagna i sina hemländer att röra sig fritt över gränserna utan visum/inrese- eller uppehållstillstånd och försöka försörja sig genom tigga pengar. Det har utvecklats till en destruktiv kultur som som inte leder till social utveckling på sikt för den här utsatta gruppen människor. Det är sannolikt så att många av de romer som idag tigger på svenska gator skulle vilja ha ett arbete. Men det finns en mycket liten – ja, om inte direkt obefintlig – vit arbetsmarknad i Sverige för den typ av arbetskraft: lågutbildad, inte sällan nätt och jämnt läskunnig som tyvärr den stora delen av de romska tiggarna utgör.

Jag noterar hur det dras paralleller till allt från nazism till liberalism för jag antyder att lösningen för de här människorna varken är institutionaliserat tiggeri eller att landet Sverige erbjuder försörjningsstöd till andra länders medborgare. Och eftersom mer än en person av de som reagerat på detta själva är kommunpolitiker (precis som jag) blir jag än mer konfunderad nu när jag möter kritik för att jag inte anser det rimligt att Sverige ska erbjuda försörjningsstöd eller boende.

Förutom de principiella motargumenten om välfärdsstatens funktion och det orimliga i att Sverige ska ta den typen av ansvar för andra länders medborgare så handlar det faktiskt om själva samhällsekonomin. Socialnämnder över hela Sverige skulle omedelbart spräcka sina budgetar och den allmänna reaktionen skulle bli fullständigt ohanterbar om man erbjöd försörjningsstöd eller boende. Som vi i arbetarrörelsen vet, så bygger en expansiv socialpolitik på en bred folklig uppslutning. Någon sådan finns inte, har aldrig funnits och bör inte heller finnas för försörjning av andra länders medborgare.

Ja, det här är ett komplicerat socialt problem. Så länge Sverige är EU-medlemmar och tillämpar fri rörlighet inom unionen är det svårt att presentera en enkel lösning på detta. Men jag tycker vänsterns svar bör vara mer omfattande och konsekvent än att hänfalla åt allmän predikan av människokärlek. Att göra som Kadhammar skriver här och förbjuda tiggeri handlar i så fall inte om ett förbud mot fattigdomen i sig – det förstår ju faktiskt alla – utan om att förbjuda ett socialt beteende. Det bottnar i att tiggeri borde vara under vår anständighet i ett högt utvecklat land. Att acceptera tiggeri som en sorts solidaritetshandling med de tiggande är att kasta oss tillbaka till de sociala hierarkier arbetarrörelsen försökte utrota med välfärdsstatens utbyggnad. Lika lite som vi låter någon ”arbeta till varje pris”, lika lite ska vi låta någon försörja sig ”till varje pris”. Precis som den svenska arbetarklassen en gång värkte fram en arbetarrörelse som såg till att ingen arbetade för sämre villkor än vad som överenskommit, precis så måste de tiggande romerna göra en kollektiv resa mot materiell och social progress där man tillsammans tar sig ur sin hjälplösa och förnedrande situation – genom att bli ett handlande politiskt subjekt. Bara så kan världens olika befolkningar och folkgrupper en dag mötas som jämlikar.


Detta inlägg är alltså sprunget ur en diskussion på Facebook. Det har delats och citerats flitigt över tid, och därför vill jag också publicera det här på min blogg. På det viset blir det mer lättillgängligt men framför allt också blir tydligt vad jag faktiskt sade i den här frågan.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s