Bara oflyt för borgerliga regeringar?

Leif Pagrotsky skriver en finurlig krönika i dagens GT, där han påpekar det statistiska sambandet i att varje gång de borgerliga haft regeringsmakten har BNP sjunkit, arbetslösheten ökat och statsfinanserna försämrats.  På 70 år har Sverige aldrig haft sjunkande BNP utan att ledas av en borgerlig regering.

Men är det inte bara otur då? Sannolikheten att det skulle bero på allmänt oflyt bedöms rent matematiskt ligga på ca 8 promille. Även om det förstås är svårt att hävda ett vetenskapligt samband (är ju inte slumpen som utser regeringar) är det ändå intressant att notera hur liten matematisk sannolikhet det finns i att de tre borgerliga regeringsperioderna skulle sammanfalla exakt med de tre perioderna av minskat BNP.

I Sverige är det ju oftast omvärlden som får skulden när ekonomin på hemmaplan går dåligt: ”ett litet, exportberoende land”, som det ju heter. Är det då utlandet som är boven? Utav de tre borgerliga regeringsperioderna -77, -91 och -06 så är det bara den senare som ägt rum under en världsomfattande lågkonjunktur. Även då backade svensk ekonomi jämförelsevis mer än andra.

Med dessa statistiska iakttagelser blir det ju smått absurt när de borgerliga försöker mästra på den ekonomiska politiken. Det har ju närmast blivit en helig former att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lotsade Sverige genom en tuff ekonomisk storm och gjorde så vi ”klarade krisen bra”. En mer hederlig beskrivning är väl att regeringen var passiv under finanskrisen. Och passivitet kan förstås inge trygghet. Men som Pagrotsky påpekar, så är det knappast samma sak som skickligt politiskt hantverk.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s