The end of käbbel – inget nyval trots allt

Regeringen och de borgerliga partierna har slutit en överenskommelse som innebär att det planerade nyvalet inte blir av. Lättnaden av att slippa en tredje valrörelse inom ett års tid kan absolut komma att färga analysen av vad som nu blev. Men jag ska försöka mig på den så kallade ”Decemberöverenskommelsen” ändå.

Grundidén är att den ”partikonstellation [defineras i överenskommelsen som ”partier som samverkar i regering eller om budgeten”] som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer” ska släppas fram att få uppdraget att bilda regering, få sin statsminister vald och få igenom sin budget. Principiellt är det förstås tveksamt att det nu öppnas upp för att reformer som inte har en majoritet av folkrepresentationens aktiva stöd i parlamentet ändå genomförs. Majoritetstanken är ju hela grundbegreppet i det demokratiska idén – och den blir försvagad nu. Men jag vågar nog samtidigt påstå att den praktiska skillnaden gentemot den gamla vanliga ”samarbetskulturen” i Sveriges riksdag blir minimal. Den här traditionen av förhandlingspraxis, eller blocköverskridande överenskommelser om man så vill, har i sina värsta stunder varit förutsättningen för att kunna driva igenom politiska reformer som ingen egentligen röstat på. Det var just detta som möjliggjorde nedskärningspolitiken under 90-talet.

Så om överenskommelsen fungerar i praktiken som den verkar vara tänkt att fungera i teorin, är den reella skillnaden jämfört med diverse tidigare minoritetsregeringar väldigt liten. Men det är ändå ett ”om” här. För ännu lämnas flera frågor obesvarade: Vad innebär det för framtiden att blockpolitiken ytterligare cementeras? Hur påverkar det regeringen att de nu i alla lägen är beroende av oppositionens välvilja för att få igenom sin politik istället för att samla en majoritet? Hur kommer det se ut i enskilda frågor, som exempelvis pappadagarna i föräldraförsäkringen, där ett eller flera allianspartier ligger närmare regeringen än det egna blocket? Och vad händer exempelvis om Sverigedemokraterna helt enkelt bara stödjer Alliansens förslag rakt av i första omgången? Det finns ingen som kan svara på de frågorna idag.

Jag tycker nog ändå detta var det bästa som kunde hända i dagsläget. Valbomben är desarmerad och nu finns det åtminstone på pappret en plan på hur landet ska kunna regeras de kommande åren. Kanske kan det till och med ses som en delseger för förhandlingsmannen Lövfen. Men någon majoritet med sig får han alltså inte. Nu återstår det att se om han lyckas att inte få en majoritet emot sig.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s