När de statliga skatterna är borta, dansar kommunalskatten på bordet

Vid årsskiftet är det ytterligare 85 kommuner som höjer kommunalskatten, enligt SCBs årliga siffror. Den kommunala skattesatsen är platt – alla betalar samma procentsats av sin inkomst, oavsett hur mycket man tjänar.  Jag tycker det är värt att notera hur trenden med stigande kommunalskatter fortsätter. En liknande trend går att se i landstingsskattesatserna, om än inte lika iögonfallande.

kommunal medelskattesats

Samtidigt finns det en annan trend. Och det är att de statliga skatterna, som till stor del betalas av de med inkomster över genomsnittet, faller. Skiktgränsen, gränsen för när man börjar betala statlig inkomstskatt, har stigit långt utöver den årliga uppräkningsregeln. Se exempelvis perioden 2004 till 2014, där den ökat med hela 129 000 kronor.

statlig inkomstskatt skiktgränsFaktum är att höginkomsttagarnas del av skatteuttaget har sjunkit mycket kraftigt sedan 80-talet, mest för de med allra högst inkomster.

X

Det är statens skatteinkomster som sedan blir statsbidrag till kommuner och landsting. När de minskar, har staten inte möjlighet att betala ut goda statsbidrag. Otillräckliga statsbidrag tvingar många kommuner ta till höjda kommunalskatter (eller nedskärningar, förstås) för att kompensera för bortfallet i statliga pengar. Det leder i praktiken till att vanliga löntagare bakvägen bär en allt större del av skattebördan åt höginkomsttagarna, bland annat genom höjda kommunalskatter.

Det har inneburit att Sverige fått en av de minst omfördelande skattesystemen i hela OECD – jag har bloggat om det tidigare här. Det är anmärkningsvärt, speciellt när det finns de som går upp i falsett och fradga över att vänstern tycker att de med högre inkomster borde betala mer i skatt. Visst kan vi strunta i det. Men då blir det vanliga löntagare som får betala istället. Det går som bekant inte att lova allt åt alla.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s