Det är jämlikheten, dumbom

Svensk ekonomi hade kunnat växa med ytterligare sju procent om inkomstklyftorna varit mindre. Det konstaterar OECD i ny rapport.

Det är ju förstås varken vetenskapligt omvälvande eller speciellt märkligt egentligen. När klassklyftorna minskar, så innebär det i praktiken att fler människor får möjlighet att få en bättre materiell levnadsstandard. Det i sin tur leder sannolikt till mer privatkonsumtion som ofta förutsätter ökad produktion, vilket leder till att fler arbetstillfällen blir till. Det är det nationalekonomiska sambandet.

Anledningen för att jag tar upp detta är för att jag mött viss kritik, när jag inte varit villig att kritisera ekonomisk tillväxt. Jag menar att det är fullständig meningslöst att  stirra sig blind på om tillväxten ökar eller minskar. Tillväxtkritikerna begår därför paradoxalt nog samma misstag som de dem riktar kritiken mot: stirrar sig blind på siffrorna. Det intressanta bör ju istället varför ekonomin krymper eller växer. En progressiv vänsterpolitik kommer leda till en radikalt bättre levnadsstandard för arbetarklassen både i Sverige, men även globalt. När vi anställer 200 000 personer i offentlig sektor eller jämnar ut löneskillnaderna mellan könen är det mycket troligt att svenskt BNP kommer att öka. Det har jag inga problem med.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s