Skattesänkningarna håller nere lönerna

Tänkte ta upp detta med hur skattesänkningar på sikt håller tillbaka löneutvecklingen för löntagarna på arbetsmarknaden. Kortfattat går det till så här:

När Karin får en skattesänkning vet hennes arbetsgivare att Karins realinkomst har ökat, trots att hon inte har fått en löneökning – de extra pengarna kommer ju istället från att hon betalar några hundralappar mindre i skatt. Det innebär att Karin och hennes arbetskompisar håller nere sina lönekrav eftersom de upplever att de redan har fått mer pengar i plånboken. I Sverige har löntagarna i snitt fått 4 procentenheter mindre i löneökningar på grund av Alliansens skattesänkningar.

Dessutom fortsätter Karin jobba ihop vinst åt företaget hon jobbar för och kanske ökar företaget sin vinst. Om då Karins lön står still – eller åtminstone är lägre än den skulle varit – samtidigt som bolaget ökar sin vinst, så innebär det ju i praktiken också en minskning av hennes och alla andra löntagares löneandel.

En annan viktig bieffekt är att reservationslönen (den lägsta löner man är beredd att ta ett arbete till) ofta sänks när skatten sänks. Det blir så eftersom skattesänkningar ofta finansieras av nedskärningar i social trygghetssystem eftersom ”det ska löna sig att arbeta” osv. Om vi har en stabil A-kassa som ger 80% av lönen under tiden man är arbetslös, så kommer rimligtvis en arbetslös inte sälja sitt arbete under den summan. Det är bra, för det håller uppe både den generella lönenivån och privatkonsumtionen. Men om A-kassan istället bara ger 20% av tidigare inkomst, så kommer ju fler arbetslösa kunna tänka sig att halvera sin lön. Reservationslönerna går alltså ned, och drabbar den sammantagna lönenivån på arbetsmarknaden.

Effekten av skattesänkningar är alltså att lönerna blir lägre på sikt: de fackliga lönekraven blir lägre om de sysselsatta får högre disponibla inkomster genom en skattesänkning och enskilda individer sänker sina reservationslöner på grund av de konsekvenser skattesänkningar ofta får för trygghetssystemen.

Och ja, för att hålla efterfrågan uppe i en låglöneekonomi erbjuds löntagarna istället lätta pengar (istället löneökningar de borde få) så som ”sub-prime”-lån, sms-lån eller andra typer av enkla privatlån bara för att hålla igång vanlig vardagskonsumtion. Här i USA ledde detta till slut till den bubbla som var början på finanskrisen 2008 och som fick stora globala konsekvenser. Men det är ju en annan historia.

Annonser

4 thoughts on “Skattesänkningarna håller nere lönerna

 1. Hej Arijan! Hoppas allt är kung med dig!

  Två frågor dök upp när jag läste detta utmärkta inlägg:

  1. Skattesänkningarna sänker vår löneandel. Läste på en FB-delning av dokumentären Skattesänkarna att vår löneandel har stått still i 100 år. Jag tycker absolut att det är tråkigt att vår löneandel inte ökat på 100 år men kan man påstå att skattesänkningar faktiskt sänker vår löneandel? Jag förstår resonemanget principiellt men har skattesänkningarna verkligen sänkt vår löneandel? I praktiken alltså.

  2. Undviks inte problemet med reservationslön av kollektivavtal? Om nu arbetsplatserna har kollektivavtal det vill säga. Men det är ju en kamp i sig att se till.

  Ha d gött Mathias

 2. Tjena Mathias, kul att du tittar in här regelbundet – fler borde göra som du och faktiskt lämna en kommentar, haha! :-D

  Såhär:
  1. Vår löneandel har tack och lov inte stått still i 100 år (då hade vi alla fortfarande plockat potatis på en leråker i sörmland), men de senaste 20-25 åren har den sjunkit/varit konstant, det beror lite på vilken bransch man tittar på, och det är ju det som lönesänkarna handlade om. Skulle lönerna bara ökat med själva produktiviteten så hade exempelvis en fabriksarbetare tjänat över 30 000 kronor idag.

  Med det sagt, så ja: naturligtvis är det ju inte BARA skattesatsen som påverkar löneandelen. Fackens lönekrav och resultatet i avtalsrörelserna är ju det som formellt har den avgörande rollen. Men avtalsrörelser och lönekrav påverkas av människors inkomster: känner man att man har en högre realinkomst (pga lägre skatt) så håller man ju undermedvetet inne sina lönekrav. Vill understryka att det är ingen personlig åsikt, utan en objektiv sanning att det funkar så. IFAU säger det själva i sin rapport här –> http://www.ifau.se/sv/Press/Meddelanden/Arbetsmarknadsreformer-holl-tillbaka-loneokningarna/

  2. Helt rätt att kollektivavtalet håller uppe lönenivån, men det är inte samma sak som reservationslön. Kollektivavtalet slår fast lägstalönen i branschen – men det slår inte fast huruvida du är beredd att ta den lönen eller inte. Det påverkas istället av andra saker, främst kvalitén i offentliga trygghetssystem. Ju högre kvalitet – ju högre reservationslön (och i förlängningen högre lönenivå generellt). Exemplet jag tar med a-kassan är ju ett bra sådant tycker jag. Tänk dig in i situationen: huruvida du får ut 15 000 eller 5000 påverkar medan du är arbetslös påverkar ju naturligtvis vilket jobb och lön du är beredd att ta. Det vet ju facket om, och det var därför man grundade a-kassan en gång i tiden. Har faktiskt bloggat mer detaljerat om just a-kassan och lönerna för massa år sedan, och det håller än: https://arijankan.se/2011/09/29/sluta-missforsta-akassan/

  Dessutom, som ett litet tillägg, så är det ju viktigt att komma ihåg att många omfattas ju inte heller av kollektivavtal: några exempel är de som är en del av en arbetsmarknadsåtgärd (typ fas3), arbetar i utstationeringsföretag (speciellt efter lex-laval i EU-domstolen) eller bara jobbar i en bransch där arbetarkollektivet har generellt svårt att upprätthålla och hävda avtalet (typ hotell och restaurang branschen är ju ett klassiskt exempel som du säkert känner igen dig i).

  Kul med dina synpunkter dock, säg bara till om något är oklart så ska jag göra mitt bästa att reda ut det! :-)

  Allt gott,
  Arijan

  • Snyggt svar! Och ja, som platsombud för HRF så känner jag igen att det är svårt att hävda avtalet i vår bransch. Det är förhandling för att ens nå miniminivåerna i avtalet. Tyvärr.

   • Ja, du ser. Det är banne mig fördjävligt. I SEKO sade vi ju upp avtalet för några veckor sedan, för att arbetsgivarna trycker ned lönerna efter ändringar i entreprenörsansvaret. Det liknar ju ingenting, usch.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s