Omröstningen i Skottland visar det värsta med kapitalismen

I år ska Skottland äntligen folkomrösta om oberoende från England. Efter en lång historia av frihetskamp ligger denna historiska möjlighet i händerna på nuvarande generationen skottar – och rösträttsåldern är satt ända nere på 16 år för att omfatta så många så möjligt.

Man kan tro att en självständighetsomröstning på Skottland, som i årtionden kämpat för nationellt oberoende, enkelt borde kunna vinna en majoritet av befolkningens stöd. Men så har det inte blivit. Nej-sidan leder med ca 10% i mätningarna, även om gapet har minskat den senaste tiden. Engelska storfinansen har tydligt påverkat debatten genom att hota med att flytta om Skottland blir oberoende, näringslivet har genom sina skotska företrädare fortsatt skrämseltaktiken om förlorade jobb samt ekonomiska problem och brittiska BBC har anklagas av många för partiskhet i rapporteringen om referendumet.

På Ja-sidan är det bara progressiva Scottish National Party som aktivt tagit ställning för oberoende – och det ett ganska vagt sådant: pundet ska vara kvar som valuta, penningpolitiken ska samordnas med Bank of England och drottnings Elizabeth ska fortfarande vara statsöverhuvud. Labour, de Konservativa och Liberaldemokraterna var alla emot omröstningen från första början (även om fraktioner i samtliga partier har engagerat sig för ett ja, exempelvis initiativet ”Labour for independence”). I England var både David Cameron och tidigare premiärministern Gordon Brown mycket motvilliga mot en folkomröstning. Men mest tungt tycker jag det är att se den överväldiga majoriteten unga skottar som verkar ha glömt historien och tidigare generationers ansträngningar och är mest benägna att rösta nej av alla väljargrupper.

Det jag tycker är så tragiskt i allt detta är att vanligt folk är beredda att fullständigt sälja ut tidigare generationers smärtsamma strävanden för självständighet för att typ spara 0,5% på huslånet. Eller av rädslan att förlora jobbet. Det kapitalistiska spindelnätet – där arbetarklassen i alla högsta grad är intrasslade med huslån, billån och överhängande rädsla för fattigdom – sätter sina spår även i en fråga som annars vore så självklar: rätten till nationellt oberoende. Det visar på det värsta i kapitalismen. Den håller tillbaka så mycket inom oss alla, hindrar oss att göra innerligt självständiga val som fria individer och uppnå vår fulla potential som människor. Jag tycker det är tragiskt att se.

Annonser

2 thoughts on “Omröstningen i Skottland visar det värsta med kapitalismen

 1. Är dåligt insatt i frågan, men magkänslan säger väl mig också att jag skulle vilja ha ett självständigt Skottland (synd att de fortfarande väljer att vara monarki dock, perfekt tillfälle att välja att skaffa ett modernt statsskick men ack). Men jag vill fortfarande ifrågasätta varför argumentet ”skottar har kämpat för detta länge” när det inte framkommer varför de ska ha kämpat för det? Kampen i sig är för mig inte en rimlig orsak om kampen inte föranleds av förtryck på ett eller annat sätt. Att skottar får det sämre på något sätt av att vara en del av UK vill jag gärna ha svar på, att separatister har kämpat sig för att vara fria förut ser inte jag som en anledning varför de ska vara fria nu. Så det jag menar är väl att jag håller med dig i sak, men inte i ditt huvudsakliga argument. Men du får som alltid annars gärna övertyga mig! ;)

  Tack för boken förresten! Fick hem den i förrgår, fint brev också! Ska läsa boken nu och sen får vi snacka om den när du kommer hem till sommaren! :)

  • Kul att du gillade boken Mathias! :-) Ska göra mitt bästa för att övertyga dig kring mitt huvudargument: min utgångspunkt är naturligtvis att skottar har kämpat för oberoende länge av en anledning. Det är liksom inte oviktigt att det utkämpats två masskrig, tusentals människor har lidit och satt livet till och upplevet hundratals år av politiskt förtryck för nationell självständighet – det är ju den historien som gör varje land till vad det är idag. Det är ju just en sådan historia som legitimerar ”separatism” (och troligtvis är anledningen till din magkänsla). Det är en grundläggande princip i folkrätten att varje folk har rätt till ett eget självständigt land i ett nationellt oberoende, och jag tycker det är en fullt rimlig princip. Först när alla folk är fria att styra sig själva och fritt kan staka ut sin egen framtid, har vi förutsättningar för en värld i fred.

   Allt gott,
   Arijan

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s