Provjobba gratis några timmar är väl inte så farligt?

Jo, det är det. För arbete ska man ha lön, punkt slut. Dessutom förstör du inte bara för dig själv, utan också för alla andra på arbetsmarknaden. Genom att jobba gratis pressar man ned villkor och löner generellt, i förlängningen drabbar det alla på arbetsmarknaden. Om arbetsgivare nyttjar dig gratis, kanske han/hon kan göra så med fler? Kanske får du utföra arbete som någon med lön annars skulle gjort? Kanske är det du som får gå nästa gång eftersom arbetsgivaren tar in någon som tillfälligt gör ditt jobb gratis eller till lägre lön?

Hemma i Umeå har det blivit stora rabalder när min vän och partikamrat Mathias Westbrand Emilsson satte en oseriös arbetsgivare på pottan när han vägrade jobba gratis och istället upplyste denne om att det är ett grovt brott mot kollektivavtalet att nyttja arbetskraft utan lön.

De flesta är förstås överens om att arbete = lön. Men alltid finns det de som säger att dem själva minsann gärna jobbat gratis om dem fått den chansen. Detta visar på det allra värsta med arbetslösheten. Förutom att arbetslöshet är en tragedi för den enskilda människan och ett samhällsekonomiskt misslyckande så skapar en hög arbetslöshet ett aldrig sinande ”B-lag” av arbetskraft som är beredda att jobba under vilka villkor som helst. Detta drabbar i förlängningen oss alla eftersom det pressar ned löner och villkor över hela arbetsmarknaden. Varför ska din chef betala dig en ordentlig lön när det finns gott om desperat arbetskraft utanför dörren som gör vad som helst för ett jobb?

Alternativet står inte mellan att jobba gratis/låg lön eller att inte jobba alls. Det är fullt möjligt att se till så att alla människor i Sverige har ett jobb med ordentlig lön på schyssta villkor. Men det krävs politiska initiativ för att det ska bli verklighet: investeringar i exempelvis bostadsbyggande och äldreomsorg för att få fler i arbete, stärka arbetsrätten så det blir svårare för oseriösa arbetsgivare att utnyttja folk och stabila trygghetssystem så löntagare utan jobb inte behöver bjuda under varandra på arbetsmarknaden.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s