Bildt förvandlar Sverige till en utrikespolitisk bananrepublik

Carl Bildt fortsätter flänga runt i omvärlden och har öppet tagit på sig rollen som rysslandsprovokatör-in-cheif. Idag slötittar jag på CNN när Sveriges utrikesminister plötsligt dyker upp i rutan och återigen gapar stort och vevar vilt: ”Krim är öppningsmatchen. President Putin är inte främst intresserad av Krim. Han är intresserad av Ukraina”, säger Bildt. Jösses. Hur gynnar denna typ av uttalanden Sveriges intressen i utlandet?

ac9268fc4911d95bcc6f083cd4aba71d

Jag tycker det är alldeles uppenbart att Carl Bildt har fortsatt svårt att hålla de egna känslorna borta från utrikespolitiken med Ryssland. Redan under kalla krigets mest spända stunder gick han anspråkslöst ut i media och anklagade öppet Sovjet för att kränka svenska farvatten. Sedan dess har försvarsmakten avfärdat detta, men Bildts ihärdiga arbete för att anstränga de svensk-ryska relationerna har fortsatt.

Nu under krisen i Ukraina var inte det många veckor sedan han beskrev Janukovitj som Quisling och Putin som Hitler. Förutom att detta är en märklig jämförelse (Quisling satt i Norge och åkte ingenstans) är det helt historielöst. Jag har inte hört någon representant för något annat land som uttryckt sig på detta sätt.

För den svenska högern har den svensk-ryska relationen alltid varit ett känslodrama av råge. Carl Bildt själv har aldrig klarat att se relationen med Ryssland för vad den är: en utrikes- och säkerhetspolitisk fråga. För honom är det istället en fråga om internationell tillhörighet. Det är därför hans svar på varje omvärldsförändring automatiskt blir att bilda team med USA och NATO. Tycka vad man vill om detta rent politiskt, men ur ett strikt svenskt utrikespolitiskt perspektiv måste det ju anses vara ganska oklokt. Att använda en frisk och tydlig ton om det egna landet och dess intressen är hotade är förstås riktigt. Men i övrigt har Sverige allt att vinna på att hålla en eftertänksam och självständig linje i utrikespolitiken. Det även i relationerna till Ryssland.

Jag har tidigare bloggat om det allmänna tillståndet i svensk utrikespolitik. Men hela situationen i Ukraina sätter verkligen fingret på hur anmärkningsvärt läget faktiskt är. I en intervju med Dagens ETC summerar en anställd på Utrikesdepartementet sakernas tillstånd mycket träffsäkert:

– Carl Bildt har, ska vi säga, unika egenskaper. Han företräder Sverige som om det skulle vara en enmansshow. Det här skapar frustration och osäkerhet, speciellt i hastigt föränderliga och känsliga situationer som den vi nu har i Ukraina. Det är inte acceptabelt att Sveriges officiella linje ska utgå från en person och dessutom kommuniceras via Twitter. Det är inte seriöst.

Nej, seriöst är det sannerligen inte. Carl Bildt håller på att förvandla Sverige till en utrikespolitisk bananrepublik.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s