Minskade intäkter leder till minskade intäkter (som leder till minskade intäkter)

En vanligt förekommande myt i den politiska debatten, som den svenska borgerligheten skickligt har etablerat är att höjda skatter skulle leda till minskade skatteintäkter. “Sänkt skatt gör att intäkterna till statskassan ökar” är grundfilosofin som då i praktiken ska innebära att skattelättnader gör att staten får in mer pengar som sedan kan spenderas på offentlig verksamhet. Det är onekligen frustrerande att den här teorin är precis som en Zombie. Det spelar ingen roll hur många gånger man dödar den – den kommer alltid tillbaka.

Resonemanget är nämligen inte nytt. Det gjordes känt av ekonomen Arthur Laffer som ritade en kurva på en servett under ett cocktailparty för Dick Cheney and Donald Rumsfeld under 70-talet. Laffer blev senare ekonomisk rådgivare åt Reagan-administrationen och hans resonemang går ut på att staten kan maximera sina skatteintäkter genom att sätta skattenivån på en så kallad “optimal nivå”. Det innebär alltså att staten ska kunna öka sina intäkter genom att minska skattesatsen. Detta illustreras med en kurva som ser ut så här:

745px-Laffer-CurveUtöver den här kurvans funktion som en ren ekonomisk teori, så finns det inget empiriskt bevis för att den är riktig. Den är en ren hypotetisk idé som saknar stöd i verkligheten. Det tål att återupprepa: det finns alltså inget som pekar på att detta är sant.

Laffer-kurvan och liknande teorier fick sitt uppsving under Reagans “Supply-side economics”. Med facit i hand kan vi konstatera att den ekonomiska policyn ledde till minskade skatteintäkter, ökad statsskuld och ett gigantiskt budgetunderskott som USA än idag kämpar med att få ordning på. Den fungerade alltså inte.

Även om man använder sig av den här teorin och utgår från att det finns en skattenivå som är ”för hög” (minskar statens totala intäkter), pekar forskning på att inte ens mycket höga marginalskattenivåer leder till minskade skatteintäkter. Den forskning som gjorts i jakten på den ”optimala nivån” visar att den rent teoretiskt ligger på ca 70%. Laffer borde istället ritat sin kurva så här:

512px-LafferCurve.svgLogiken, eller avsaknaden av densamma, bakom tesen om att sänkt skatter ska ge höjda skatteintäkter är rent önsketänkande från högerpolitiker. Det saknar förankring i både fakta och verklighet. Det just sådant som Lafferkurvan som fick nobelpristagaren James Tobin att uppgivet kalla nationalekonomin ”the dismal science”. Den är bara ett svepskäl för de borgerliga att få sänka skatten – utan att behöva erkänna att det får konsekvenser på annat håll.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s