Ingen värdig fredspristagare

Jag tänkte börja denna vecka där den förra slutade – alltså där Alfred Nobels fredspris gick till Europeiska Unionen. Inte ens norrmännen själva verkar ta kommittén på allvar: Familjen Nobels officella talesperson, Michael Nobel fördömer öppet den norska Nobelkommitténs beslut att ge priset till EU som han inte alls ser som särskilt fredsskapande. Norska ”Nei till EU”-kampanjen fick hundratals nya medlemmar de första timmarna efter det att EU utsågs till årets mottagare av Nobels fredspris.Till råga av allt är Nobelkommiténs ordförande, Thorbjørn Jagland även generalsekreterare för Europarådet sedan 2009. Alltså bör han anses kraftig jävig i situationen.

I grunden är utnämningen av EU helt absurd. Först och främst är ju EU:s förtjänster i frågan om världsfred är högst tveksamma. Men det märkligaste måste väl ändå vara att samtidigt som det sker massdemonstrationer mot just EU runt om i Europa, människor tårgasbesprutas, EMU:s liberala finnanspolitik håller på att köra stora delar av kontinenten i botten och tar ifrån länder sitt legitima självstyre då människors levnadsvillkor försämras, flyktingar behandlas och utvisas hänsynslöst, det upprustas till en gemensam armé inom unionen och EU är delaktiga i en internationell handelspolitik, jordbrukspolitik, och fiskepolitik som skapar konflikthärdar, gigantiska miljöproblem och folkfördrivning – så får man ett fredspris.

Kanske är det som som en av mina vänner ironiskt påpekade: ”Motiveringen: För dom är i en kris och behöver uppmuntran”. Nu är det väl inte mer än rätt att Euron får ekonomipriset?

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s