Ensambemanning? Nej, tack!

Ett populärt trick på många arbetsplatser verkar vara att man gör om uppgifter som tidigare utfördes av flera personer till ensamarbete. Särskilt tydligt har det varit inom äldreomsorgen som är gravt underbemannad. Även inom kriminalvården finns det här problemet som tillochmed kulminerat i dödsfall (!) och inom min egen bransch, järnvägen, så har upp till 70 procent (!) av Arrivas tågvärdar uppgett att de utsatts för hot eller våld under de första sju månaderna i år. ”Många tågvärdar är rädda och oroliga när de ska gå till sina arbeten”, rapporterar skyddsombuden. Nu hotar Arbetsmiljöverket de två regionala arbetsgivarna i södra Sverige, Veolia transport och Arriva tåg med att förbjuda allt ensamarbete på tågen.

Jag arbetar själv som tågvärd, och tycker det är jättebra att man äntligen fått upp ögonen för detta reella arbetsmiljöproblem. Men det är fruktansvärt att det ska behöva gå så långt att personal utsätts för sådant här innan det händer något. Det finns så många andra nackdelar med ensambemanning än bara våld och hot om våld. Mer stress i jobbet, ingen kollega att få stöd och hjälp av vid behov och svårigheter att helt enkelt hinna med alla arbetsuppgifter på ett bra sätt. I slutändan tycker jag det leder till att man både gör ett sämre arbete och trivs sämre på jobbet.Det förlorar alla på i slutändan – jobbare, resenärer och samhället i stort. Allt detta bara för att företagen ska tjäna mer pengar genom att slippa personalkostnader.

SEKO, Service och Kommunikations facket, har för några dagar sedan skrivit på en avtalsuppgörelse med Arbetsgivarverket där det verkar som att man försökte lyfta frågan om ensamarbete. Men hittills verkar det bara lett till att ”parterna ska undersöka var ensamarbete och hot och våld förekommer”. Det är väl ett ganska bra första steg kan jag tycka. Men resultatet av måste ju bli ett förbud mot ensambemanning – och inte bara i dem företag där det gått så långt så personalen utsatts för våld.

Man skulle kunna börja med att slopa ensambemanningen på kvällstid för att sedan utveckla det vidare. Självklart finns det situationer där full benmaning inte behövs och dessa får man i så fall ta ställning till då. Det grundläggande är fortfarande att full bemanning ska vara normen, inte undantaget. Det tycker jag är helt avgörande för att vi som arbetar inom de här yrkena ska få en dräglig arbetssituation och få dem bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s