Transport för 6 timmars arbetsdag

Precis som Vänsterpartiet, har Transportarbetarfacket bestämt sig för att arbeta för 30 timmars arbetsvecka, dvs 6 timmars arbetsdag. Sedan tidigare har Handelsanställdas förbund och Hotell och Restaurangfacket tagit ställning för 6 timmars arbetsdag. Kul!

Jag anser att 6-timmarsdagen är en arbetsmarknadspolitisk nyckelfråga – tillsammans med ett förbud mot bemmaningsföretag och förstärkning av LAS skulle det förbättra arbetande människor ställning på jobbet markant. Många gånger har toppskikten av LO (som många gånger själva är aktiva Socialdemokrater) gått emot sina egna medlemmar i sådana frågor  – kanske på grund av att kraven strider mot Socialdemokraternas egen politik? Socialdemokraterna vill nämligen inte ha 6 timmars arbetsdag, och som de flesta vet så har LO fortfarande, ett enligt mig, föråldrat och omodernt samarbete med det Socialdemokratiska partiet. Men nu börjar saker och ting förändras, allt fler inom LO öppnar upp för bredare samarbeten och flera förbund höjt rösterna. Sedan tidigare har ju LO också tagit beslut om att ställa sig bakom ett vinstförbud för privata företag inom offentlig sektor.

Det vore mycket intressant om LO i Sverige gjorde precis som LO i Norge gjorde för några år sedan. LO i staden Trondheim var banbrytande när de inför kommunvalet 2003 slutade att samarbeta med Arbeiderpartiet, de norska Socialdemokraterna. Istället gjorde det enkäter bland sina medlemmar om vilka krav som var viktigast för dem i valrörelsen, och satte ihop ett manifest på 19 punkter. Därefter fick alla partier som ställde upp i kommunvalet ta ställning till programmet. Inte helt förvånande innebar det en distansiering från Socialdemokraterna och mer närmanden partier som faktiskt är beredda att driva fackliga frågor – t.ex Socialistisk Venstre, Vänsterpartiets systerparti. Jag hoppas det är något LO i Sverige låter sig inspireras av. Jag är i alla fall beredd att jobba för det i mitt fackförbund, SEKO.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s