En mycket viktig dom

Idag kom alltså domen mot Anders Behring Breivik. Inför en fullsatt rättssal, fylld av media från hela världen och anhöriga och överlevande från den 22 juli, meddelade rätten att massmördaren och terroristen Breivik döms till 21 år i fängelse med förvaring. Straffet kan sedan förlängas med fem år i taget. I praktiken innebär det att han kommer sitta inne på livstid – även om livstidsstraffet som sådant inte existerar i Norge.

Detta var en mycket viktig dom, eftersom rätten enhetligt sågade den första rättspsykiatriska rapporten om Anders Behring Breivik, som säger att han är paranoid schizofren, vid fotknölarna.

– Den tilltalades uttalande om att vara i ett inbördeskrig kan förstås i en politisk kontext som förekommer i högerextremistiska subkulturer, sade domare Wenche Elizabeth Arntzen.

Varför är det så viktigt? Jo, låt oss börja i rätt ände. På grund av den tragedi som massmordet innebar för så många människor, så finns det bland vissa ett behov av att avpolitisera det som har skett och gömma sig bakom tankegångar om att Anders Behring Breivik var en ”ensam galning”, ett psykfall.

Jag menar att det är helt fel väg att gå. För att förstå vad som har skett och förhindra att det någonsin ska kunna ske igen, krävs det att vi vågar se det som skett för vad det är. Vi som samhälle måste ta med oss att Breiviks terrordåd var politiskt. Han är tyvärr ingen ensam galning. Det som sägs av honom, sägs också av andra. I partier som ­Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet rör sig människor som delar samma övertygelse som Breivik delade och omsatte i handling. ”Hans åsiktsbildning inte har skett i ett politiskt vakuum, utan i kontakt med en existerande antimuslimsk, högerextrem miljö som finns i vårt samhälle” som Ali Esbati så bra uttryckte det i SVT tidigare idag.

Rättssaken är över här, med en rätt och riktig påföljd. Personen Anders Behring Breivik ser vi aldrig mer igen. Men det svåra jobbet är kvar och jag låter Geir Lippestads ord sammanfatta det livsviktiga och avgörande folkbildningsarbete vi har framför oss:

– Han är en människa, han är inte något annat. Samhället skulle förlora på det om vi definierar honom som ett monster eller något från en annan planet. Samhället förlorar om vi inte kan se vad vi kunde ha gjort annorlunda.

Annonser

4 thoughts on “En mycket viktig dom

  1. Läs också vad man i Ryssland skriver om målet: http://swedish.ruvr.ru/2012_08
    De flesta experterna tycker att straffet är för milt fast det helt och hållet motsvarar Norges lagar och demokratins principer… det finns något i detta.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s