21 000 000 000 000 $

Nu dras många länder i Europa med stora ekonomiska problem. Kriserna i de olika länderna har lite olika orsaker, men i grunden handlar det i samtliga fall om att finanseliten allt för länge blivit strukna medhårs på resten av samhällets bekostnad – och genom EMU har de krisdrabbade länderna har blivit rena nyliberala lekstugor. En mycket dålig kombination. I och med kräver genomförs nu många grova nedskärningar och privatiseringar runt om i Europa – med ännu mer arbetslöshet, försämrade välfärd och växande klasskillnader som resultat. Jag menar att detta inte kommer fungera för att komma tillrätta med Europas ekonomiska problem, jag bloggar om detta i ett tidigare inlägg.

Samtidigt kan BBC avslöja att den globala överklassen har minst 21 000 000 000 000 $(!) gömda i skatteparadis runt om i världen, enligt en stor studie. Men knappast är det dessa multimiljonärer som får betala för krisen – trots att det i många fall var just deras fiffel som orsakade den. Istället går notan till vanliga människor som förlorar jobb och frihet. Det är totalt orimligt. Hur kan sådana väldiga resurser få ligga utom demokratisk kontroll, i händerna på några få, samtidigt som vanliga människor dessutom tvingas betala när deras nyliberala experiment slår i backen? Jag önskar detta tas hänsyn till när det diskuteras ekonomiska kriser inom EU i framöver.

Jag vill också skriva några rader om att Dagens Nyheter idag publicerade en extremt lång intervju med fascistbandet ”Utima Thule”, med anledning av att de slutat göra musik med motiveringen att ”Sverigedemokraterna nu sitter i riksdagen”.

Jag har ingen aning om hur DN resonerar. Detta är inte första gången detta sker, tidigare har Dagens Nyheter också publicerat en artikel med nyfascisten Vávra Suk. Jag vill verkligen betona att detta är varken neutralt eller vidsynt. Det finns inget storartat (eller ens speciellt liberalt?) i att lämna mediautrymme åt högerextrema profiler. Det är bara obekvämt och oproffsigt. Tvärt om anser jag att tidningar som Dagens Nyheter, med ett tydligt borgerligt perspektiv, har ett extra ansvar att hålla rent på sin högerkant.

”Utima Thule” var marsch- och festmusiken för 90-talets fasciströrelse. John Hrons och Gerard Gbeyos mördare lyssnade på dem. Bandet stöttades av den breda extremhögern. Allt från Bevara Sverige Svenskt (idag Sverigedemokraterna) som sponsrade deras första platta där de även är tackade på konvolutet – till öppet organiserade nazister som på helgerna letade trakasserade, misshandlade och i värsta fall mördade utlänningar, HBT-personer eller socialister som Björn Söderberg.

Detta publiceras dessutom på startsidan, dagen efter årsdagen för massakern på Utöya där förövaren var fascist och en av dem som Ultima Thule hyllar. Nej, detta var fruktansvärt illa gjort av DN, och det är många som ger uttryck för besvikelse på deras Facebook-sida. Jag hoppas detta får dem att inse hur bedrövlig deras läsare tycker denna typ av journalistik är – och att dem ber oss om ursäkt.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s