Våldsangrepp mot fackligt aktiv – igen!

För någon vecka sedan kunde vi läsa om hur en fackföreningsrepresentant misshandlades och mordhotades i sitt hem. Med en kniv bokstavligt mot stupen tvingades fackföreningsrepresentanten att ringa till ägaren av bemanningsföretaget och lova att alla krav som ställts skulle släppas.

Igår skedde det igen. En facklig ombudsman ska ha golvats vid en löneförhandling på Pedersens hotell i Ullared på onsdagen. Polis larmades till platsen och hotellägaren Andreas Pedersen anmäldes misstänkt för bland annat misshandel. Att detta sker i ännu en bransch (Hotel och Restaurangsektorn) där arbetsgivarna har svårt att acceptera fackliga rättigheter är mycket, mycket oroväckande. Ett vittne, själv också medlem i facket och är den person som ombudsmannen vid tillfället företräder:

– Plötsligt försöker hotellägaren ta ett papper som vi haft med. Han blir som förbytt, och slår ner ombudsmannen. Hon slår i armbågen så det börjar blöda och han drar sönder hennes halsband. Han står böjd över henne och skriker hotfullt och jag känner bara att jag måste ut, ut!

Det krävs seriösa politiska insatser för att komma till rätta med det våld som arbetsgivarna börjar utsätta fackligt aktiva för. Det riskerar att bli något som gör att färre vågar organisera sig fackligt, och det försvagar allas ställning på jobbet, oavsett var man arbetar. Mycket av det vi ser på arbetsmarknaden idag – otrygga villkor, arbetslöshet, bemanningsföretag, orimliga sjukregler, hutlösa a-kasseavgifter – är ju en effekt av moderata och socialdemokratiska regeringars konstanta försämrande av arbetsrätten och tillbakapressande av facket under snart 20 års tid. I slutändan börjar det spilla över i rena våldsaktioner från arbetsgivarna, allt för att hålla nere löner och arbetsvillkor för oss som jobbar och skapar deras företagsvinster.

Polisen bör tillsätta en särskild kriskommission för att gå till botten med våldet mot fackföreningsaktiva. Regeringen måste ta utvecklingen på allvar och genast upprätta ett åtgärdsprogram för att få arbetsgivare att följa både reglerna som finns på arbetsmarknaden och svensk lagstiftning. På ett mer övergripande plan måste det förenklas för fackföreningar, alltså inte för några LO-toppar utan för oss som jobbar, att driva våra krav på arbetsplatsen. Det kan handla om allt från att stifta lagar som stärker människors rättigheter på jobbet (exempelvis rätten till heltid) till att ställa krav på företag som är verksamma i Sverige. På lång sikt måste man också arbeta för att utveckla demokratin på svenska arbetsplatser – makten över företagen ska finnas hos de som jobbar på företagen, inte hos de som äger dem.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s