Olyckor på sommarjobb ökar

Arbetsolyckorna bland 15- till 19-åringar som sommarjobbar ökade med drygt 32 procent förra året jämfört med 2010. Det visar Arbetets granskning av anmälda arbetsskador till Försäkringskassan. Att det ökar så lavinartat bland unga sommarjobbare är egentligen inte så konstigt. Många gånger är det just vi unga som tvingas söka jobb på desperata villkor och när man väl får ett arbete, kanske via ett bemanningsföretag där man sms:as in på morgonen, så ställer man inte ”för många” frågor. Det tankesättet känner jag igen mycket väl – både hos mig själv och bland mina vänner.

Det visar varför det är så viktigt att jobba för en schysst arbetsmiljö. Där spelar förstås bra stämning på jobbet och snäll kollegor stor roll, men framför allt så handlar det om att jobbet också kan leda till hemska olyckor. Mellan 2006 och 2011 omkom 36 ungdomar i arbetsolyckor. Två av dem, en 15-åring och en 18-åring, sommarjobbade. Det är därför det är så barockt att det absolut första regeringen gjorde när de kom till makten 2006 var att avskaffa arbetslivsinstitutet – att det gjordes vetenskapliga studier på människors arbetsmiljö var tydligen de borgerligas största och mest brådskande problem.

Arbetslivsinstitutet behövs och till och med regeringens egna utredare pekar på det. Det är avgörande för svensk arbetsmarknad att det undersöks hur människor har det på jobbet, hur arbetsmiljön i Sverige påverkas av nya lagar och regler, och att det forskas kring arbetsrätt, arbetsorganisation, belastningsskador, arbetsmiljöteknik, arbetsmedicin, osv. Det är är ett måste för att alla, även vi unga, ska kunna ha ett tryggt och säkert arbetsliv.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s