Värnplikt före proffsarme

I USA har det framkommit att kvinnor inom det militära som anmäler sexuella övergrepp systematiskt förklaras ”känslomässigt obalanserade” och avskedas:

”Hon började tjänstgöra i mitten av 90-talet som radaroperatör på en jagare ochberättar att hon under nattskiftet en gång våldtogs hon av en överordnad som flera gånger begått andra sexuella övergrepp på henne.

Hon anmälde den mest allvarliga händelsen, men fick i stället höra att hon var ”feminist”, ”demokrat” och ”lesbisk”. McClendon fick snart beskedet att hon var psykiskt sjuk och därmed olämplig för militären”

Hela artikeln finns i DN här.

En anledning till att jag vill ta upp detta är beslutet som den borgerliga regeringen tog 2009: lägga ned den allmänna värnplikten. Försvarsmakten är ju på många sätt en mycket speciell (läs manlig) miljö och nu när det är upp till enskilda istället för hela samhället hur försvaret ska se ut så lär det ju knappast ändras på. Istället tror jag vi riskerar ett USA-inspirerat yrkesförsvar som i praktiken blir en avlastningsenhet för människor utan bättre valmöjligheter eller för män med särskild dragning till exklusiva skjutvapen. Ett proffsförvar kommer alltid att vara mindre folkligt förankrat och ”mer krigsvilligt” (då det ligger i dess intresse). Dessutom riskerar Försvarsmakten man att om några år stå där med stora rekryteringssvårigheter och fokusera mer på häftiga PR-kampanjer för att locka till sig anställda snarare än att lägga pengar och energi på själva verksamheten.

Jag vill istället att försvaret ska bygga på en allmän och könsneutral värnplikt. Ett värnpliktssystem skapar en bättre folklig förankring och skapar bättre förutsättningar för att militären utgörs av människor med olika bakgrunder och åsikter. Ett modernt, brett och demokratiskt försvar kräver helt enkelt att fler än endast de mest militärromantiska killarna finns med.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s