Centern tar i så de blir blå

Nu tar Centerpartiet i så de blir blå. Annie Lööf säger att de vill sänka lägstalönerna  – för alla. 20-25 procent måste lönerna ned säger man och vill se sänkta lägstalöner på hela arbetsmarknaden för alla åldersgrupper.

Spontant är det väl inte det bästa sättet för att parti som dansar kring 4% att göra sig mer populära i opinionen genom att kräva generella lönesänkningar på det här sättet. Särskilt när Annie Lööf själv sitter med en måndslön på 150 000 kronor. Med hennes förslag får nämligen undersköterskorna hennes månadslön – som årslön. Men i och med det här förslaget blir högern också allt tydligare – både med sina lönesänkarambitioner och vilka man egentligen representerar i den ekonomiska politiken.

Leder lägre löner till att fler blir anställda? Nej, ingenting talar för det. Till och med OECDs egna utredare säger att så inte är fallet i denna rapport. Det enda som Annie Lööf och hennes kompisar på arbetsgivarsidan har att luta sig mot i vetenskaplig väg är en teoretisk effekt om att låga löner automatiskt göra att företag vill anställa fler bara för att det blir billigare att anställa. Men företag anställer inte för att det är billigt – eller dyrt för den delen. Ett företag vill alltid ha så få anställda så möjligt. Så när man anställer gör man det bara för att matcha efterfrågan på marknaden. Alltså för att klara av att producera det som folk vill ha och står redo att betala för. Och den efterfrågan ökar inte av att folk får sänkta löner, tvärt om får folk mindre pengar att röra sig med, och handlar därför av naturliga skäl mindre. Det enda sänkta löner gör är att de sänker utgiftsposten i många företag och lämnar fler kronor över i vinsthögen.

Och om det vore så att lägsta löner ledde till fler jobb skulle ju vi ju inte ens ha någon ungdomsarbetslöshet. Ungdomar är ju nämligen de som redan har de lägsta lönerna. Nej, vill man att det ska finnas jobb så måste man investera i där behov finns – exempelvis föra in mer pengar i sjukvården, omsorgen och skolan där det finns behov av mer personal. Då kan man anställda fler och höja lönerna för de som jobbar där, som därmed konsumerar mer. Då väcker man efterfrågan, som gör att fler vill anställa och det leder till att fler får ett arbete.

Annonser

2 thoughts on “Centern tar i så de blir blå

 1. Mycket bra skrivet. Du är ofta skicklig på att sätta ord på det jag tänker och det underlättar för mig i vardagen när jag försöker bemöta högerfolkets resonemang om hur samhället borde förändras. Tack för det.
  Men snälla snälla, kolla upp skillnaden mellan de och dem och lär dig det en gång för alla. Det blir lätt så att kloka resonemang försvinner bakom meningsbyggnaden.

  • Hej Daniel!

   Vad glad jag blir. Tack för alla varma ord och vad roligt att du läser min blogg!

   Och du har helt rätt, ska verkligen lära mig de och dem! :-)

   //Arijan

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s