Centern tar i så de blir blå

Annie Lööf tar verkligen i så hon blir blå. Centerpartiet säger nämligen (kanske som ett komplement till Folkpartiets förslag som sänkta löner för ungdomar) att de vill sänka ingångslönen – för alla. 20-25 procent måste lönerna ned säger Centern och vill se sänkta ingångslöner på hela arbetsmarknaden för alla åldersgrupper.

Min första tanke kring detta är förstås att det bästa sättet för ett parti som dansar på 4%-spärren att göra sig mer populära är att sänka folks löner. Det blir dessutom inte speciellt verklighetsförankrat när Annie Lööf själv sitter med en lön på 150 000 kronor i månaden. Med hennes förslag får nämligen undersköterskorna hennes månadslön – som årslön. Men i och med det här förslaget blir högern också allt tydligare – både med sina lönesänkarambitioner, och vilka man egentligen representerar när det kommer till den ekonomiska politiken.

Leder lägre löner till att fler blir anställda? Nej, ingenting talar för det. Till och med OECDs egna utredare säger att så inte är fallet i denna rapport. Det enda Annie Lööf och hennes marknadsliberala polare har att luta sig mot är en teoretisk effekt om att låga löner ”ska” göra att företag vill anställa fler eftersom det då blir billigare att anställa. Men den teorin kommer alltid förbli just en teori. Det tankesättet är begränsat, för genom att tänka så missar man varför företag faktiskt anställer.

Företag anställer inte för att det är kul. Inte heller för att det är billigt – eller dyrt för den delen. Ett företag vill alltid ha så få anställda så möjligt. Så när man anställer gör man det bara för att matcha efterfrågan på marknaden. Alltså för att klara av att producera det som folk vill ha och står redo att betala för. Och den efterfrågan ökar inte av att folk får sänkta löner, tvärt om får folk mindre pengar att röra sig med, och handlar därför av naturliga skäl mindre. De enda sänkta löner gynnar är dem som äger stora företag, som efter årtal med sänkta skatter och avgifter dessutom skulle fått minskade utgifter i form av lönesänkningar. Dessutom finns det inget exempel där låga löner lett till fler jobb. Det räcker ju med att titta sig omkring i skandinaven –  i Norge och Danmark är lägstalönerna högre än i Sverige medan arbetslösheten för unga är lägre.

TCOs ekonomiska utredare skriver mycket bra om detta med låga löners oeffekt här. Rekommenderas starkt!

Med kunskap och sunt förnuft i åtanke blir jag nästan osäker på om Centern själva läst igenom sitt förslag. För om de får som de vill, hamnar vi i snitt på en ingångslön mellan 10 000 och 15 000 kr i månaden före skatt. Det är de löner som idag anses vara så låga så det är svårt att få ihop vardagen med dem. I de yrken där lönerna ligger där, anses vara grovt underbetalda. Med den politiken skulle allt fler som arbetar få svårt att försörja sig. Vi skulle gå mot en utveckling som liksom i andra länder skapar stora grupper av arbetande fattiga. Det är varken en politik som skapar fler arbeten eller ett rimligt samhälle att leva i. Dessutom tror jag inte det är något som har stöd bland vanliga människor i Sverige.

Genom att förstå vad som faktiskt gör att människor anställs, ser vi också vad som krävs för att få fler jobb i samhället. Det som kan få fler i arbete är att man ser till så det faktiskt finns jobb att söka. Därför så kommer sänkta arbetsgivaravgifter, löner, osv inte hjälpa ett dugg. Vill man att det ska finnas jobb så måste man investera i där behov finns (exempelvis föra in mer pengar i sjukvården, omsorgen och skolan där det finns behov av mer personal). Då går folk från socialbidrag/a-kassa till en riktig lön och därav konsumerar mer. Då väcker man också en efterfrågan, som gör att fler vill anställa och det leder till att fler får ett arbete. Det är smart och genomtänkt arbetsmarknadspolitik.

2 thoughts on “Centern tar i så de blir blå

 1. Mycket bra skrivet. Du är ofta skicklig på att sätta ord på det jag tänker och det underlättar för mig i vardagen när jag försöker bemöta högerfolkets resonemang om hur samhället borde förändras. Tack för det.
  Men snälla snälla, kolla upp skillnaden mellan de och dem och lär dig det en gång för alla. Det blir lätt så att kloka resonemang försvinner bakom meningsbyggnaden.

  • Hej Daniel!

   Vad glad jag blir. Tack för alla varma ord och vad roligt att du läser min blogg!

   Och du har helt rätt, ska verkligen lära mig de och dem! :-)

   //Arijan

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s