Fildelning är bra för artisterna

University of Amsterdam, en av Europas största universitet, har slagit hål på myten av att artisterna förlorar på sk. ”olaglig” fildelning. De gjorde en studie – finns att läsa här – där visade det sig att de personer som fildelar även är de som köper musik lagligt. 68 procent av de som ägnat sig åt olaglig fildelning uppgav att de regelbundet köper musik på laglig väg.

Vad gäller filmer så visar studien att de personer som laddar ned filmer olagligt även köper filmer lagligt i långt större utsträckning än andra. I snitt går fildelare lika ofta på bio som de som inte ägnar sig åt fildelning. Detsamma gäller för de som ägnar sig åt fildelning av datorspel.

Hela 63 procent av de tillfrågade uppger att de gått ut och köpt musik som de först laddat ned gratis. 80 procent uppger att skälet till att de köpt musiken är att de uppskattar musiken eller vill stödja artisten. I studiens sammanfattning står det att endast en liten del av det material som sprids på fildelarsajter bidrar till nöjesindustrins förluster. Studien säger även att fildelning har stimulerat nöjesindustrin långsiktigt.

Jag tycker inte resultatet är speciellt förvånande. Den debatt som finns kring fildelningen är väldigt märklig, långdragen och tröttsam.

Redan på 70-talet gick Thomas Ledin, Carola Häggqkvist och andra ut – frampuffade av skivbolagen, och sa att människor stal brödet ur munnen på dem när folk kopierade kassettband av varandra. Samma sak hör man av skivindustrin idag. Det var trams då och det är trams nu. De senaste tio åren, har musikernas inkomster ökat med 104% – samtidigt som fildelningen ökat stort. Dessutom har de artister som kan leva på sin musik ökat med 28%.

Det enda detta är en katastrof för, är skivbolagen – för de behövs ju inte längre. De är människor som helt enkelt har parasiterat på artisterna och suttit och beställt lagar som FRA, IPRED och ACTA.

Låt mig ta ett exmpel för att påvisa det bisarra i detta: En av de största industrierna i Sverige kring 1920 och 1930 var isutkörning. Man skar upp is ur sjöar och bar ut det till hushållen som en slags kyl. Detta var innan hushållen elektrifierades. Sedan kom elektriska kylskåp och isutkörningen utraderades på några år – för den behövdes inte längre. Precis så är det med skivbolagen idag.

Musikindustrin och filmindustrin, stora multinationella företag har länge stått ivägen för tekniska framsteg. De var emot fotokopiatorn, för det gick att kopiera böcker, kassettbandet för det gick att kopiera musik och rundradion eftersom det gick att göra rundsändingar. Till och med det självspelade pianot var dem emot!

Jag tycker att fildelning för privat bruk borde uppmuntras och legaliseras. Det går inte att stoppa teknikutvecklingen genom att göra en hel ungdomsgeneration kriminella, när vi delar musik och film med varandra på nätet. Den borgerliga regeringen införde lagen Ipred, som innebär att privata företag får agera polis på nätet och stämma fildelare på stora belopp.

Vänsterpartiet och Ung Vänster har ett mycket bättre förslag – som dessutom bryter dödläget i fildelningsdebatten som stått still i i flera år. Vi vill istället inrätta ett digitalt bibliotek, där man kan ladda ner musik, film och annat, och där artisterna får ersättning precis som i ett vanligt bibliotek. Det är modernt och klokt.

Annonser

4 thoughts on “Fildelning är bra för artisterna

  1. Digitalt bibliotek! Diggar den idén totalt för vad är det för skillnad mellan ett nuvarande bibliotek och dett digitalt bibliotek? Det är mycket tillgängligare!

    • Ja, visst är det en bra grej? Tillgänglig, smart och både skapare och brukare vinner på det. Dessutom bryts det totala dödläget mellan fildelarna och storindustrin. Jag tror mycket på den här idén!

      //Arijan

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s