Samhällsvinst eller företagsvinst på Arlanda?

Idag berättar Securitas anställda – som vill vara anonyma på grund rädsla för repressalier – berättat att man under hösten utförde ett så kallat IED-test (improvised explosive device) på flygplatsen. Det innebär att en låtsas-bomb placeras i ett handbagage varpå en för personalen okänd testperson försöker passera säkerhetskontrollen med väskan. Testet utfördes på flera termi­naler, fler gånger om. Bombattrappen passerade obemärkt handbagageröntgen ett tvåsiffrigt antal gånger i olika terminaler. Det var bara på Terminal 4 man upptäckte den.

Man berättar om hur anställda får jobba så länge så de ”går runt som zombies” och att ”Många som tränar för att bli röntgencertifierade nu gör det dessutom mest för att få sitta ned för att de är för trötta.”.

Detta bottnar förstås i det vinstintresse som driver alla privata företag. Och mest pengar går att spara på lönekostnaderna. Därför anställer man så få arbetare man bara kan som får göra väldigt mycket jobb. Resultatet blir minskade lönekostnader och mer vinst till företaget – vilket ju är poängen med privat verksamhet. Men personalen blir slutkörd, missnöjd och kan inte prestera på en adekvat nivå. Denna kortsiktighet illustreras av i ett internt mejl från företaget: ”De ändringar vi gör nu är för att uppnå ett kortsiktigt resultat för i år”. 

Och visst blev det säkert ett positivt resultat för Securitas i år. Men Arlanda tillhör ju oss alla, och vad blev nyttan för Arlanda?

 

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s