IMF: Låga löner skadar ekonomin

IMF, International Monetary Found (Internationella valutafonden) är en i grunden marknadsliberal institution och är på senare tid mest känd för att pressa fattiga U-länder på pengar, tvinga igenom nedskärningar och privatiseringar i de länder där det lånas pengar, och vara odemokratiskt styrd. I IMF har inte varje land en röst, utan istället är det hur stora ekonomiska bidrag ett land ger, som avgör antal röster. G7-länderna har därför tillsammans ungefär hälften av rösterna, medan de centralamerikanska länderna har mindre än två procent. Läs mer detta här och här.

Men även av IMF kan man få hjälp och stöd ibland. Förra året kom en rapport från just IMF, där det kommits fram till att låga löner inte är bra för ekonomin. Tvärt om, så kan låga löner bidra till att skapa och förvärra en ekonomisk kris. Det går att se rent historiskt. Stora kriser har alltid föregåtts av ökade inkomstklyftor där lönerna för det stora flertalet pressas nedåt samtidigt en liten grupp blir mycket rikare på majoritetens bekostnad. När lönen är för låg leder det till att allt fler tar lån, vilket faktiskt gör att ekonomin går bättre – till en början. För på lång sikt så växer lånen och fler blir överskuldsatta. Till slut kraschar ekonomin. Detta var det som hände i början av den mytomspunna finanskrisen 2009. Hela IMF-rapporten finns att hitta här.

Nu kan man ju tycka att Svenskt Näringslivs eviga tjat om sänkta löner, sämre villkor, mer privatiseringar och lägre skatter borde falla platt. Men det ständigt lika irriterande kunskapsföraktet har förstås inte ebbat av på grund av denna faktakur. Tvärt om så har avtalsrörelsen på många håll redan börjat och en av huvudfrågorna kommer troligtvis att bli just lägstalönerna. Arbetsköparsidan har gått ut starkt med att man inte vill se höjda lägstalöner. I ett utspel från i våras gick Almegas vd Jonas Milton så långt att han kom med ett förslag på frysta lägstalöner i tio år.

Vilken värld och verklighet Jonas Milton lever i vet jag inte, men att han gör sig rik på att bemanningsbranschen utnyttjar många unga till usla villkor och låga löner är ett faktum. Det finns ingen statistik och fakta som visar att låga löner skulle leda till att fler anställs – eller allt människors köpkraft (förmåga att efterfråga produkter stärks) – utan all seriös fakta pekar tvärt om åt andra hållet. Och nu säger till och med IMF det.

Annonser

3 thoughts on “IMF: Låga löner skadar ekonomin

  1. Apropå näringslivet och vetenskapen:

    ”It is difficult to get a man to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”
    – Upton Sinclair US novelist & socialist politician (1878 – 1968)

    Bra bloggat!

  2. I kategorin ”vad var det vi sa” |

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s