Tänk på barnet, inför republik

Kronprinsessa Viktoria och hennes make Daniel Westling väntar barn. Och jösses vad den här frågan inte hanteras värdigt i offentligheten: jag är leds på att i varje tidning läsa sida 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 och 16 om exakt vilket klockslag Viktoria väntas föda, exakt vilken sekund som spermierna befruktade ägget och så vidare. Nej men uppriktigt: självklart är det kul att Viktoria Bernadotte och Daniel Westling väntar barn, det är det för alla par som vill bilda familj. Men det är fruktansvärt tröttsamt att se hur allt detta spårar ut till att bli en enda stor bisarr hyllningsfest för monarkin.

Mitt motstånd mot monarkin är principiellt. Monarkin är ett odemokratiskt och förlegat styrelseskick. Det har sina rötter i en tid då börd och familj avgjorde en människas ställning i samhället. För mig är det obegripligt att tjänsten som Sveriges statschef går i arv. Landets statschef bör rimligtvis inte få sin post genom blodsband, utan att hon eller han ska utses demokratiskt efter sin kompetens. I ett demokratiskt land borde det vara självklart.

Det är också därför det blir så märkligt när vissa hävdar att man accepterar monarkin just för att man personligen uppskattar kungafamiljen. Det är ju precis det som är problemet, att våra åsikter om kungafamiljen görs till irrelevanta eftersom monarkin till sin styrelseform gör det omöjligt att byta ut dem – även om vi hade ogillat dem.

Detsamma gäller ju representationsargumentet, att ”kungafamiljen representerar Sverige”. Delvis kan man ju fråga sig hur representativt för Sverige och svenskarna det är att ha en skattesubventionerad överklassfamilj vinkandes runt om i världen, men också hur god bild monarkin som styrelseskick är för ett i övrigt demokratiskt land. Nej, jag tycker inte det håller. Och framför allt finns det ju inget som talar för att en demokratiskt vald statschef eller annan folkvald person skulle sköta representationsuppdraget sämre.

Dessutom är det ju också rätt så orimligt att hovet ska försörja sig på skattebetalarna. Varje år kostar kungen ca 100 miljoner kronor. Det är inga enorma summor i en statsbudget, men det är ändå pengar som hade gjort sig bättre någon annanstans.

Och om nu exempelvis Viktoria är så folkkär och kompetent som hon ges sken av att vara, så skulle hon ju ha utmärkta chanser att vinna ett allmänt val i så fall. Jag tror många skulle kunna tänka sig att rösta på henne. Men om hon vill bli statschef får hon engagera sig politiskt och försöka vinna val. Precis som alla andra.

Det finns få saker jag tycker blir bättre av att de privatiseras. Kungahuset är undantaget som bekräftar regeln. I grunden är det en monarkins avskaffande en fråga som berör hela demokratins trovärdighet i Sverige. Det är dags att privatisera kungahuset.

Annonser

One thought on “Tänk på barnet, inför republik

  1. Kungabebis – Arijan Kan

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s