När till och med miljardärer säger det..

Ingen har nog missat att USA har har ett mycket stort budgetunderskott. Förenklat kan man säga att staten helt enkelt gör av med mer pengar än vad man får in. Det finns en jättebra tecknad film som förklarar underskottet på 5 minuter – klicka här för att se den.

Reagans tunga (ofinansierade) skattesänkningar och avregleringar har belastat ekonomin, och den politiska viljan har aldrig riktigt infunnit sig sedan 80-talet för att styra landet bort från den riktningen. Snarare tvärt om. Årtionden av skattelättnader för kapitalister och deras kapital har slutligen inneburit att de rikaste betalar skatt på en mycket mindre skattesats än vanliga amerikanska löntagare. Det drabbar de flesta vanliga amerikaner hårt – och fördjupar det amerikanska budgetunderskottet samtidigt som viktiga samhällsfunktioner, som infrastruktur och pensionssystem, blir underfinansierade.

Så nu går tillochmed miljardären Waren Buffett ut och säger det självklara här.

”– Jag och mina vänner har blivit gullade med alltför länge av den miljardärkramande kongressen”

Buffett vill alltså betala mer i skatt för att minska budgetunderskottet och möjliggöra investeringar i det amerikanska samhället för att få fart på ekonomin. Nu gör säkert Buffett det här utifrån strikta ekonomiska överväganden: han vet att när det går bra för ekonomin och vanliga människor konsumerar mer, så vinner hans företag och kapitalplaceringar på det. Någon större del av hans förmögenhet är knappast hotad av ev. skattehöjningar. Men det är smart, han har helt enkelt rätt i sak.

Nu återstår det att se om Obama lyssnar – och framför allt om han får med sig kongressen på att höja skatterna för de rikaste.

Annonser

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s