Gymnasieeleverna klokare än Jan Björklund

Allt färre elever söker sig till gymnasiernas yrkesprogram sedan regeringen avskaffade den grundläggande behörigheten till högskolan för yrkeseleverna. Ibland får man höra från borgerligt håll att ”yrkeseleverna kan visst få behörighet – om dem vill”. Men det stämmer förstås inte riktigt. Teoretiskt kan man välja att lägga till kurser för att få behörighet, men vill man ha också ha behörighet för en viss sektor inom högskolan kan det tillkomma ytterligare kurser. Det är nog väldigt få elever som i praktiken orkar göra det.

Att yrkesprogramen saknar högskolebehörighet gör i slutändan att eleverna måste bestämma sig för vad man vill göra för resten av sitt liv när man är 16 år. Det är uppenbart att det sjunkande intresset för yrkesprogrammen hänger samman med att regeringen har försämrat utbildningen. Med regeringens konservativa skolpolitik tar man ifrån framtidens yrkesarbetare möjligheten att lära och läsa nytt. Vilket dels kan vara en nödvändighet om det saknas arbetstillfällen inom det yrke man valt eller om man skadar sig på jobbet och inte kan arbeta vidare på samma sätt som tidigare. Men också om man helt enkelt inte trivs med det yrkesval man gjorde när man gick i högstadiet.

Det är allvarligt att yrkesprogrammens elevantal minskar, samtidigt som Sverige behöver fler yrkesutbildade Därför är det en mycket märklig skolpolitiskt inriktning regeringen har valt. Kompetenskraven ökar på arbetsmarknaden, det ställs allt större krav på ständig kompentsutveckling inom många branscher och runt om i världen så siktar många länder på att få en mer utbildad yrkeskår. Till och med i USA där högre utbildning sjukt nog är närmast en lyxprodukt, har Barack Obama deklarerat att “varje amerikan ska ha möjlighet att gå på collage”.

En modern skola ska erbjuda program med breda ingångar och breda utgångar. Det är den typen av skolapolitik jag vill se i Sverige. En skolpolitik som inkluderar fler och ger alla en chans. Jag tycker behörigheten till högskolan bör återinföras – ingen ska tvingas läsa på högskola, men alla ska ha möjligheten att göra det. Det är frihet. Framtidens byggjobbare och undersköterskor ska ha den bästa tänkbara utbildningen. Dessutom ska alla ska kunna lära om och lära nytt.  Det vinner hela samhället på.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s