Mer samhällsvetenskap åt folket

Tycker att ett de rektorer och professorer som skrev denna artikel i DN i igår tar upp en mycket viktig fråga. Nämligen regeringens löjligt ensidiga skolpolitiska fokus på teknik och naturvetenskap – på bekostnad av humaniora och samhällskunskapen.

Nu gick jag själv naturvetenskapsprogrammet, men läste till många samhällsämnen av rent intresse. Men det är inte bara därför jag tycker att Sverige behöver humaniora och samhällsvetenskap. Utan i grunden handlar det om att ge alla människor en djupare möjlighet att förstå och analysera sin omvärld. Samhällskunskap hjälper oss att förstå inte bara hur samhället ser ut, utan också varför. Det ger oss grunderna för att utveckla och förbättra samhället. Breda kunskaps- och forskningsmiljöer är också nödvändiga förutsättningar för att överhuvudtaget identifiera problem, slå hål på samhällsmyter och hålla en progressiv samhällsdebatt.

Därför är det också tragiskt att regeringen minskar antalet högskoleplatser, när de sökande slår rekord. Något som faktiskt den socialdemokratiska regeringen påbörjade under 1990-talet. Det är väldigt sorgligt. Samtidigt går stora delar av världen går åt motsatt håll. Till och med i USA där utbildning sjukt nog är närmast en lyxprodukt, har Barack Obama deklarerat att ”varje amerikan ska gå på collage”. I Frankrike, Tyskland och Holland satsar man på utbildning för att möta arbetslöshet och nya kompetenskrav. Mitt i allt detta väljer vår borgerliga regering att göra tvärt om. Märkligt är bara förnamnet.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s