Valve inspirerar med arbetsplatsdemokrati

Som socialist tycker jag förstås att jobbarnas makt över produktionen (dvs de varor/tjänster som de tillverkar) är central. Demokratin ska gälla även på ekonomins område. Idag är det självklart att man får rösta till kommuner, landsting och riksdag. Det borde vara lika självklart att man får vara med och bestämma över skolan där man går, området där man bor på och stället man jobbar på.

Därför tycker jag det är häftigt och inspirerande att i dagens DN kunna läsa om Spelbolaget Valve i Seattle. Där bestämmer de ca 300 anställda tillsammans över företaget och de har ”klarat sig” utan chef sedan starten för 16 år sedan. Företagets 300 anställda vilka projekt det är värt att jobba med och rekryterar den personal som behövs. Vem som helst kan vara med och bestämma över vem som ska anställas. Ofta sker det gruppvis av dem som är involverade i projektet som kräver mer personal. På samma sätt beslutar arbetslaget om det är någon som inte funkar i gruppen och därför måste sluta. Ofta faller det sig naturligt att någon i gruppen tar över ledarskapet för just det projekt det handlar om – personligen tänker jag också att man också kan utse någon på demokratisk väg, där intressenter helt enkelt ställer upp till uppdraget och sedan låter sig röstas på.

”Om ingen vill leda är det ofta ett tecken på att projektet inte är värt att fullfölja”, säger Greg Coomer som jobbat på Valve i 16 år och jag tycker det ligger mycket i det han säger.

Vissa motsätter sig förstås detta med argument som att ”det går långsamt att ta beslut” och att det blir ”svårare att göra sig av med underpresterande”. Allt för att få behålla sin egen makt kanske? Hur som helst är det väldigt märkliga argument, som har en väldigt reaktionär och gammaldags ton över sig. Med samma tankesätt kan man ju motivera att ett land ska styras av en diktator och att vi inte ska ha någon personlig integritet. Det är förstås vansinnigt.

Nej, det är väldigt häftigt och inspirerande att läsa om Valve – som inte bara visar att arbetsplatsdemokrati fungerar (vilket förstås är rätt självklart att det gör, precis som demokrati över statsapparaten fungerar). Utan framför allt är det upplyftande för alla oss som vill ha ett samhälle där makten ligger hos folket, och då inte bara makten över statsapparaten utan också makten över företagen och arbetsplatserna.

2 thoughts on “Valve inspirerar med arbetsplatsdemokrati

 1. Intressant läsning. Under spanska inbördeskriget, i de delar där arbetarna var självorganiserade, ska produktiviteten gått upp 20%. En liberal säger då att: ”om arbetarstyrda företag är mer lönsamma skulle de ju konkurrera ut de andra företagen i en fri marknad”. Här förbiser man att dessa arbetare några år senare skulle komma att ställas mot en vägg och skjutas av fascisterna.

  Jag skulle gärna se fler arbetsplatser av den här typen. Problemet är bara, med dagens system: Var ska investeringspengarna komma ifrån? För att starta en verksamhet behövs startkapital och investerare kräver ofta en motprestation i form av aktieandelar (tjäna mer pengar på sitt ägande). Skulle man kunna tänka sig en offentligt driven investeringsfond för kooperativ?

  • Hej Nils, ursäkta det lite försenade svaret – jag arbetar som timvikarie som tågvärd, och då blir det lite hetsiga dygn med för lite sömn (och för lite tid för bloggen ibland, haha!).

   Jag håller med dig – det är en klurig och klok fråga! Jag vet inte om jag sitter på något envetet svar, men jag tror det finns två aspekter som kan vara bra att räkna med. Visst är det så att det behövs kapital för att starta verksamhet, men inom många företag så finns detta redan i viss utsträckning – något som jag exempelvis tycker kan vara en nyckel är att ta bort den lag som idag faktiskt förbjuder arbetare att ta över nedlagd verksamhet. Det borde ju ändras på!

   En annan aspekt att ha är ju att just detta med arbetsplatsdemokrati, är ju precis som med demokrati överhuvudtaget, inget statiskt. Det samma gäller ju ”erövringen” av makten – den kan ju ske etappvis, exempelvis börja med makten över arbetsmiljön. Sedan kan den fortsätta med makten över organiseringen av arbetet, över tekniken, över investeringarna, osv. Den här typen av arbetarinflytande bör ju också kombineras med förändringar i det ekonomiska ägande, t.ex genom att arbetare (eller kanske ännu hellre fackklubbar?) ökar sitt ägande i form av aktier – eller som du är inne på, genom allmäna samhällsfonder.

   //Arijan

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s