Självklart ska skolan vara avgiftsfri

För att skola ska kunna ge alla lika möjligheter att kunna delta undervisningen och verksamheten måste den vara gratis. Trots att många tror att skolan i Sverige redan är det, så ser det tyvärr inte alltid ut så. Många skolor tar ut avgifter på olika sätt. Skridskor  som ska köpas, matsäckar som ska fixas och avgifter lagom till friluftsdagar eller insamlingar som ska betalas.

Jag minns själv när jag gick i grundskolan och man kunde få följa med och åka slalom – för någon tusenlapp. Det stänger ute elever med föräldrar som inte har råd att betala. Men det var ingen unik företeelse på just min skola. Jag har hört många berätta om liknande upplevelser. Därför tycker jag det är kanonbra att Umeå Kommun på initiativ från bland annat Vänsterpartiet skärper reglerna kring sådana avgifter. Det går att läsa om här i Aftonbladet: ”Stopp för fruktstund i Umeåskolor”.

Självklart är rubriksättningen (som vanligt) helt vansinnig. Ännu värre är omröstningen som lyder: ”Är det rätt att förbjuda barn att ta med sig frukt och matsäck till skolan?”. Det handlar naturligtvis inte om att förbjuda barn att ta med sig frukt till skolan. Utan snarare då att skolan framöver får betala för exempelvis friluftsresor och fruktstunder, så alla elever får samma möjlighet att delta.

”Om skolan inte har råd då?” är ju en rimlig fråga. Då kan jag passa på att säga att det är ett jätteproblem att skolan får mindre och mindre pengar. Så har det sätt ut de senaste 10 åren och drabbar skoleleverna hårt. Färre lärare, sämre lokaler, gamla böcker, större klasser, fler avgifter, osv. Man måste ändra kurs på svensk skolpolitik. Istället för att rulla tillbaka skolan genom att privatisera och sänka skatter, bör man ge skolan mer pengar. Ett bra, smidigt och enkelt sätt att göra det direkt är att förbjuda privata skolor från att ta ut våra skattepengar i vinst. Förra året tog de största skolföretagen ut 150 miljoner kronor i vinst – på våra skattepengar. Det är rätt många friluftsresor och fruktstunder det.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s